Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Наблюдателите са недоволни от срещата между Тръмп и Ким Чен-ун

Георги Джартов, журналист и международен анализатор по въпросите на Азия, Светът е бизнес, 12.06.2018

22:00 | 12 юни 2018
Георги Джартов, журналист и международен анализатор по въпросите на Азия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Джартов, журналист и международен анализатор по въпросите на Азия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп в Сингапур със сигурност ще остави всички наблюдатели недоволни. Това каза международният анализатор по въпросите на Азия Георги Джартов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„От една страна „ястребите“ очакваха, че президентът Тръмп ще притисне Доналд Тръмп и ще потърси най-малко решение за замразяване на ядрената и балистичната програма на Пхенян. Докато по-миролюбивите и ориентирани към дипломация политици очакваха, че ще има по-сериозни преговори за конкретни решения и стъпки за утвърждаване на нови отношения и диплометически контакти между Пхенян и Вашингтон. Както срещата, така и общата декларация, която беше подписана, в крайна сметка не представят нищо ново. Остава важен фактът, че тази среща се случи и тази декларация беше подписана“.

Декларацията потвърждава готовността на КНДР и САЩ да работят за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Тя препотвърждава предишна декларация, подписана от Ким Чен-ун и Мун Дже-ин.

„В този смисъл най-важният и ключов въпрос, който всички анализатори очакваха да бъде придвижен по-напред, няма конкретно измерение. Бъдещите стъпки ще бъдат много, затова и ще бъде продължителен процес, който не се вписва в първоначалните намерения на Доналд Тръмп да притисне Ким Чен-ун да се откаже от своите оръжия по време на срещата“.

Друг важен елемент е готовността на САЩ да гарантират сигурността на режима в Северна Корея, който обаче също остава доста неясен като решение, защото в декларацията няма конкретика, а и нито една държава не може да гарантира оцеляването на този режим, добави анализаторът.

Целия коментар вижте във видеото.