Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Натискът на САЩ се увеличава

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, Светът е бизнес, 5.06.2018

21:00 | 5 юни 2018
Милен Керемедчиев, бивш зам.- министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Милен Керемедчиев, бивш зам.- министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Натискът на САЩ спрямо ЕС се увеличава. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.- министър на външните работи, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Основната пречка и тема на раздор са американските автомобили. Това е първата стъпка на натиска, който Тръмп оказва на ЕС. Той първо иска да пробие с автомобилите, след това ще пробва да пробие със земеделската продукция. Натискът на САЩ се увеличава – той в момента включва и „Северен поток 2“. Тръмп каза на Меркел, че, ако тя подпише с Русия „Северен поток 2“, тогава преговорите за отпадане на митата ще бъдат прекратени. Тоест САЩ включват и политически аспекти в оказването на натиск върху ЕС“.

Основната грешка на САЩ е, че смятат, че щом са военна суперсила, са и икономическа суперсила от същия ранг – без адекватен конкурент в световен мащаб. Икономическата разлика всъщност не е толкова голяма, колкото военната.

„В икономически аспект все пак и ЕС със своите 16 трилиона БВП, и Китай, който увеличава своята икономическа мощ определено са значим фактор“.

Събеседникът добави:

„Втората грешка, която прави Тръмп, е, че казва „ние в момента имаме и без това 160 млрд. търговски дефицит с ЕС, 370 млрд. с Китай – каквото и да направим с тези мита ние ще намалим този търговски дисбаланс“. Това не е така“.

Керемедчиев каза, че Тръмп гледа много черно-бяло на конфликта, „защото даже и американският президент да подпомогне собственото производство на САЩ на стомана и алуминий, вносът на тези продукти влиза в създаването на крайни продукти“.

„Така че това може да подпомогне производството на стомана и алуминий в САЩ, но ще удари секторите, които произвеждат крайния продукт. Това ще окаже влияние и на конкурентоспособността на американската техника. Американските автомобили, самолети биха станали по-скъпи и по-неконкурентоспособни“.

Друго нежелано последствие би бил спадът на покупателната способност на средния американец. Въпреки огромната данъчна реформа, която беше обявена от американската администрация и която наистина ще намали данъчното бреме на средния американец, реално с увеличаването на цените на американските стоки, покупателната способност на гражданите на САЩ ще намалее.

„ЕС прави грешката, че налага мита, които са нереципрочни – те не са на същото ниво, каквото САЩ налага в ЕС. Много по-леки са, в 10 пъти по-ниска стойност. Дънки, уиски, канута, керамични фигурки – това е смешно. По този начин не показваш сила. Така удряш с ръкавица лъва, който ръмжи срещу теб“.

Целия коментар вижте във видеото.