Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Животът на католическата общност в България

Монсеньор Страхил Каваленов, генерален викарий на Никополската епархия на Католическата църква у нас, Светът е бизнес, 25.05.2018 г.

21:00 | 25 май 2018
Монсеньор Страхил Каваленов, генерален викарий на Никополската епархия на Католическата църква в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Монсеньор Страхил Каваленов, генерален викарий на Никополската епархия на Католическата църква в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Католиците в България, в административно отношение, са разделени три епархии. Никополската епархия, която носи името си от древния римски град Никополис ад Иструм, където в древността е имало епископско седалище, съществува от 1648 г. и тази година се честват 370 г. от нейното създаване. Това каза Монсеньор Страхил Каваленов, генерален викарий на Никополската епархия на Католическата църква у нас, в предаването „Светът е Бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Никополската епархия е създадена, като е отделена от Софийската архиепископия с център град Чипровци. Това е било древно селище на католицизма в българските земи, а днес отново е на територията на Никополска епархия. Чипровското въстание, в което участват не само католици, но и православни християни от северозападна България, е един факт, следствие от една доста продължителна история на католическата общност в днешна северна България, поясни Монсеньор Каваленов.

Посещението на папа Йоан Павел Втори през 2002 г. в България, наистина оставило траен отпечатък във взаимоотношенията между нашата страна и Светият престол, като е окуражило българите и българските католици. „С тази близост, топлота и отвореност на римския първосвещенник към нашия народ, проблемите му и значителните му културни успехи, които папа Йоан Павел Втори оцени наистина блестящо тогава“, допълни генералният викарий на Никополската епархия.

„През 1990 г. бяха възстановени дипломатическите отношения, следващата година пристигна в България първият апостолически нунций и от тогава до сега в нашата столица има представител на Светия престол. Тези връзки са предимно на базата на един културен обмен, на базата на духовността, на базата на споделянето и диалога. Все още има много неща, които бихме могли да постигнем ние, българската държава и Светия престол през този културен обмен, а и не само. Няма да забравя, когато папа Йоан Павел Втори поздрави българския народ, като носител на една велика и голяма духовност. Духовност, която трябва да бъде подкрепяна и поддържана“.

Повече по темата вижте във видео материала.