Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Напрежението в Близкия изток от гледната точка на Израел

Давид Леви в Светът е бизнес, 15.05.2018

21:00 | 15 май 2018
Давид Леви, политически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Давид Леви, политически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От много години се водят преговорите за възможността Йерусалим да бъде столица на две държави, заяви Давид Леви, политически анализатор в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„На днешният ден палестинците отбелязват Деня на Агба. За тях това е тъжен ден. Отбелязва се създаването на израелската държава, но всяка година на този ден, традиционно има размирици. Тази година те са подсилени от няколко фактора“, добави още анализаторът.

Един от факторите е, че имат открито ново финансиране. На вчерашният ден, когато над 40 000 демонстранти се опитаха да атакуват на 11 места границата между Газа и Израел, на всеки от тях са били заплатени по 100 долара, които се финансират директно от Иран.

„Това е един вид износ на революция. 40 000 души запалиха хиляди автомобилни гуми, което е нов метод за борба срещу Израел“.

Давид Леви поясни още, че преговорите Йерусалим да бъде столица на две държави, се водят от много години. Това е правено от страна на Израел, но всеки път е отхвърляно, поради една проста причина.

"Целта не е да се създаде една палестинска държава, която да живее в съседство с държавата Израел. Целта на Палестина е унищожението на Израел".

Повече от коментара вижте във видеото.