Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Борисов е лидерът от ЕС, който разговаря най-добре с турския президент

Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, Светът е бизнес, 9.05.2018

21:55 | 9 май 2018
Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към настоящето министър-председателят на България Бойко Борисов е европейският лидер, който разговаря най-добре с президента на Турция. Това каза Огнян Златев, ръководител на мисията на ЕК в България в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев. Поводът за гостуването му беше днешният Ден на Европа.

„За момента България излиза на преден план именно с лидерството, което тя показва независимо дали говорим за региона Западни Балкани или за отношенията ЕС – Турция. Не е случайно, че министър-председателят на България е европейският лидер, който може да разговаря най-добре с президента на Турция. Това е факт и благодарение на взаимоотношенията между тях беше възможно да се състои тази среща във Варна в края на март, която отново възстанови нормалния диалог между ЕС и Турция“.

Той каза, че с нетърпение очаква резултатите от работата на българската дипломация на срещата „ЕС – Западни Балкани“ на 17 май.

„Намираме се в уникален политически момент, в който от една страна имаме политическа воля, демонстрирана от лидерите на държавите на нашите близки съседи, и от друга страна – историята няма да ни прости тази грешка, ако пропуснем този момент. Балканските лидери са на висотата на своята отговорност да разбират, че в края на краищата в името на доброто бъдеще на всички граждани в региона, е добре да загърбят някакви натрупвания, които са се случили през вековете или последните десетилетия, и действително да погледнем напред. Защото ние не можем да живеем само и непрекъснато в миналото“.

Целия коментар вижте във видеото.