Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България инвестира над 150 млн. лв. във Вардарска Македония през 1941-44 г.

Д-р Сия Никифорова, историк от Македонския научен институт в Светът е бизнес

21:55 | 7 май 2018
Д-р Сия Никифорова, историк от Македонския научен институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Сия Никифорова, историк от Македонския научен институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България инвестира над 100-150 млн. лева във Вардарска Македония в периода 1941-1944 г. Това каза историкът д-р Сия Никифорова от Македонския научен институт (МНИ) в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев. Поводът за гостуването ѝ беше представянето на нейната книга "Българската стопанска политика във Вардарска Македония (1941-1944)".

"Държавата ни губи тези инвестиции. Става въпрос за между 60 и 70 млрд. лева без разходите на определени министерства, които не разглеждам в книгата – военното, вътрешното. Но ако трябва да вземем предвид и техните разходи – около 100 млрд. лева /.../ Съизмеримо в днешните пари е може би около 100-150 млн. лева или малко повече“.

По думите ѝ, България получава тези територии за временно управление, но демонстрира истински ангажимент към областта.

„Нейното икономическо и културно възраждане стоят на първо място пред управляващите в София и точно това правят те там и с инвестициите, които предприемат, и с човешкия потенциал, който изпращат от старите предели на страната и който предава и опита си на тамошното население. Действително ангажиментът е ясен и той е с една цел – да се подобри стандартът на живот в областта и да се изградят определени клонове в икономиката. Това е основната цел – икономическо и културно възраждане на областта“.

Повече исторически факти за отношенията между държавите на Балканите от периода след Първата световна война и Втората световна война вижте във видеото.