Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Кой е най-добрият сценарий за бъдещето на Сирия?

Мохамед Ибрахим в Светът е бизнес, 13.04.018

21:00 | 13 април 2018
Мохамед Ибрахим, председател на Асоциацията на сирийците в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мохамед Ибрахим, председател на Асоциацията на сирийците в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-добрият сценарий за бъдещето на Сирия е Западът да приеме факта, че ако Башар Асад остане на власт това трябва да бъде по волята на сирийския народ, а не да бъде диктувано отвън. Да приемат факта, че вече няма двуполюсен модел, а много повече от един центрове на сила. Това каза Мохамед Ибрахим, председател на Асоциацията на сирийците в България, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Гостът коментира бъдещето на Сирия и вероятността коалиция, водена от САЩ да нанесе удари по Сирия в близките дни.

"Нека сирийската армия да изчисти държавата от терористите и да започне нов живот. Това вече се случва. Бях там преди пет месеца и Сирия е много добре, не е това, което се вижда по телевизията". 

Трябва да се разбере дали наистина има нападение с химическо оръжие в Сирия или не. Защото бе искано и от Сирия, и от Русия да отидат експерти, които на място да потвърдят имало ли е такава атака и кой я е извършил. 

"Със сигурност такава атака няма. Това са вече сигурни данни от Сирия, които аз знам". 

Ако разследващата комисия се върне със становище, че няма химическа атака, организирана от сирийските власти, ще се намери изход от ситуацията, заяви Ибрахим. "Иначе сблъсъкът щеше да е много жесток и непредвидим".

"За да използваш нещо, трябва да го имаш. Сирия категорично няма химическо оръжие. Това категорично е така. Сирийският запас от химическо оръжие бе унищожен през 2013 след подобен сценарий с изсценировка на химическа атака. Сирия сама поиска да се отърве от химическото си оръжие, защото бе е само бреме за нея. Защото всеки път, когато терористите решават да използват такова оръжие някъде, се рискува веднага да бъде обвинено правителството". 

Втората причина, поради която според събеседника не можем да говорим за употреба на химическо оръжие от правителството на Сирия, е, че "няма за какво да се използва химическо оръжие, когато вече побеждаваш".

"Концепцията за тези нападения става смешна и вече пета година ние повтаряме един и същ сценарий. Всичко това стана благодарение на думите на Обама, който каза, че "има червени линии" - че ако се използване химическо оръжие САЩ няма да чака резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Така той даде зелена светлина на терористите да използват такова оръжие и да дават претекст на САЩ да се намесва в Сирия без резолюция на ООН. 

Защо Меркел заяви, че Германия няма да участва? Как можем с анализ да се разбере дали е имало химическа атака? Какви са корените на конфликта в Сирия? Какво иска да постигне САЩ? От къде започват корените на сирийската криза? Добър ръководител ли е Башар Асад? Защо Сирия бе държава-мечта преди войната? 

Очаквайте видео с целия коментар.