Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Космическата надпревара днес е по-различна от тази през 60-те

Тихомир Димитров, Международен космически университет в НАСА, Светът е бизнес, 12.04.2018

21:00 | 12 април 2018
Тихомир Димитров, Международен космически университет в НАСА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тихомир Димитров, Международен космически университет в НАСА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Колонизацията на Марс е трудна, защото има много препятствия по път към Червената планета. Това каза Тихомир Димитров от Международния космически университет в НАСА в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Радиацията, която е и по път – около 6-8 месеца астронавтите ще пътуват натам. Кацането е много трудно. Когато кацнат там, база трябва да има не само на повърхността, а и под повърхността, в някоя пещера. Къде точно ще кацнат. Това са неща, върху които в момента се работи“.

По думите му хора като Илън Мъск и неговата компания SpaceX са лидери в тези технологии.

„Мъск започна през 2002, когато основа компанията си. Защо не и да набляга на маркетинг на своите компании. Човечество има нужда да вдъхновява новите хора. И както казва самият той – няма нищо по-лошо от това да седим и да живеем от ден за ден. Трябва да се обърнем смело към нови светове, и да се опитваме да ги достигнем“.

Димитров посочи, че човек трябва да разполага със сериозни финансови средства, за да може да инвестира в тези начинания – примери за това са Джеф Безос и Ричард Брансън.

„Те са визионери, хора, които се опитват да разширят границите на човечеството, това е следващата стъпка. Както преди 5 века първите хора са прекрачили големия океан и не са знаели какво има от другата страна, осмелили са се да се качат на ненадеждни кораби и няколко месеца по-късно са успели да достигнат нова земя, която по-късно са нарекли Америка, така в момента от Америка се опитваме да стигнем към космоса“.

Той обясни, че не само САЩ и НАСА се опитват да правят стъпки към космоса.

„Европейската космическа агенция, в Европа се правят много космически проучвания, руската космическа агенция, Китай имат космическа станция, която за съжаление падна преди няколко дни. Индийците преди няколко години изпратиха сателит до Марс, който в момента се намира в орбита около Марс и прави снимки на червената планета“.

Според Димитров космическата надпревара, която в момента се задава, е малко по-различна от тази през 60-те години на миналия век.

„Тогава просто двете най-големи държави – СССР и САЩ са искали да видят кой е по-силен, съревновавали са се. В днешно време всички държави обединяват усилия към космоса. Има вече и такава наука като космическо право, която е обозначила много ясно и конкретно кой да се облагодетелства от това и как да се вадят печалби от тези неща. Така че има регламенти, пътят е ясен, трябват само хора с визия, които да работят неуморно по тези задачи“.