Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Военни действия в Сирия ще дадат начало на голяма война

Калоян Методиев, политолог, Светът е бизнес, 10.04.2018

21:00 | 10 април 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Сухопътна операция или удари в Сирия може да означават голяма война. Това каза политологът Калоян Методиев в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Експертът коментира най-новата ескалация на напрежение в Сирия – употребата на химическо оръжие, израелския удар по военно летище в страната и демонстрираната готовност от президента на САЩ Доналд Тръмп да упражни сила в Сирия. Сред другите теми бяха случаят „Скрипал“, Brexit и българската външна политика в контекста на председателството на ЕС.

„От няколко часа се говори за началото на военна операция, която обсъждат американският президент Тръмп и френският президент Макрон. Ако се започне сухопътна операция или удари, директно може да означава и голяма война, защото там има разположени руски съветници и руски войски, което ще означава директен сблъсък. Как ще продължи той и къде може да свърши не знам, както и никой не знае. Въпросът е, че напрежението е факт и, ако не се реши по дипломатически път в рамките на ООН, мисля си, че може да се стигне до сериозна ескалация“, бяха думите на експерта.

На въпроса възможно ли е Съветът за сигурност на ООН да разреши проблема, Калоян Методиев отговори: „Сложно е да се каже какво може да стане. Важното е какво ще кажат британците, защото те са по-предпазливи след опита в Ирак за тръгване на войни. Те имат и вътрешни проблеми в момента. А отделно важни са и китайците, защото имаме пет гласа. Позицията на руснаците и американците е ясна. На французите горе-долу също, но британците и китайците са два гласа, които в момента могат да променят ситуацията“.

„Конфликтът в Сирия измести от преден план случая „Скрипал“, покрай който има много неясноти. Този случай става много проблемен за правителството и непремереното говорене на външния министър на Великобритания Борис Джонсън може би оказва влияние. Но случаят „Скрипал“ е неразделна част от вътрешната политика на Великобритания и от развитието й“, добави политологът.

Каква е ролята на Израел и удара срещу военно летище в Сирия?

Вижте целия коментар.