Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Студената война умря, да живее Студената война – кризата между Москва и Запада

Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи, 19.03.2018

21:00 | 19 март 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Може да се каже, че сегашната ситуация в отношенията между Запада и Русия е по-тежка, отколкото през Студената война. Например тогава случаи като този със Скрипал се решаваха между отделните служби и институции, докато сега не е така.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ бившият зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Освен това, посочи гостът в студиото, в периода на Студената война все пак се е действало по някакви установени правила.

„Конфронтацията тогава беше замръзнала, беше статична, контролируема и на база на взаимно приети от двете страни баланси. Сега тя е динамична, с тенденция за изостряне. Тя вече не е под същия контрол, защото и светът вече не е двуполюсен.“

Изострените отношения между Лондон и Москва например, смята Кючуков, могат да доведат дори и до реални сблъсъци.

„Говорим за възможност от сблъсък, не е задължително да става дума за война на територията на някоя от двете страни, а за инцидент на територията на Сирия например, където Русия и западната коалиция практически си противостоят“, добави бившият зам.-външен министър. 

По думите му в отношенията между Кремъл и Запада все повече се натрупват се епизоди, които се сумират в една крайно негативна тенденция на изостряне на напрежението и влизане в една безкрайна спирала на конфронтация, която не очертава никакви позитивни перспективи.