Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Най-големите рискове за сигурността на България и ЕС

Проф. Николай Радулов в Светът е бизнес, 09.03.2018

21:30 | 9 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Бюджетирането е един от най-важните инструменти за обезпечаване на сигурността. Това каза проф. Николай Радулов, преподавател в НБУ, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Гостът коментира какви са най-големите рискове в момента за България и ЕС, свързани със сигурността.

Не бих казал, че отбраната на границите на България са на върха на приоритетите за сигурността на страната, но все пак са сред приоритетите, защото процесите на нелегална миграция не са спрели. Напротив, те тепърва предстоят, каза гостът. 

"Виждате, че положението в Близкия Изток не се успокои така, както си мислихме - че ще има умиротворителен процес, че ще се разберат бунтовници и официални власти, че авганистанците ще започнат да се държат по-цивилизовано. Виждате, че всеки ден избухват бомби в Афганистан".

Тероризмът е ежедневен, подчерта събеседникът. "Ние силно се притесняваме, когато избухне бомба в някоя от европейските столици, но не толкова далеч е зоната на Афганистан до нас, още повече, че има непрекъсната връзка между Афганистан и Европа, защото пътят на наркотиците започва от там". 

"През всички тези години, през които имаше големи миграционни тълпи, забелязахме следната корелация - когато реколтата от мак е малка се увеличава миграционната вълна точно от Афганистан - тези прословути млади мъже, между 18 и 20 години. Така че, когато бомбите гърмят в Афганистан, трябва да се сещаме, че могат да гърмят и в Европейския съюз". 

Но границата, разбира се е важна, припомни проф. Радулов. "Дори и да предположим, че основните пътища в момента са се изместили и са основно морски, не трябва да забравяме, че ако има сериозно съоръжение и сериозна политика за опазване на външните граници на ЕС, това действа възпиращо. Не е достатъчно, но е много важно".

Вижте повече във видеото.