Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какво реално стои зад смекчаването на реториката на Пхенян

Мартин Табаков, международен анализатор, Светът е бизнес, 07.03.2018

22:00 | 7 март 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настроен съм много скептично към възможността посещението на високопоставената южнокорейска делегация в Пхенян да промени изведнъж толкова силен и продължително нагнетяван конфликт като тозимежду двете Кореи. Все пак не можем да не констатираме видимата промяна в поведението, или поне в публичните изяви на Ким Чен Ун.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ международният анализатор Мартин Табаков.

„Очевидно е, че от началото на тази година Ким Чен Ун е „сменил песента“. Скептичен съм обаче, че тези нови оптимистични тези ще се реализират, в това число и тази, че КНДР ще замрази ракетните си опити ако има мирни преговори. Скептичен съм, тъй като си мисля, че това се прави не поради разбиране от Пхенян за правилността на подобен ход, а от това, че те нямат друга алтернатива.“

Настоящата ситуация в Северна Корея е много тежка, отбеляза анализаторът, като страна е изключително силно притисната от международните санкции. Режимът се нуждае от твърда валута. Но историята е показала, че получавайки такава, то Пхенян я инвестира именно в ракетната и ядрената си програма. 

„Именно затова смятам, че Ким Чен Ун смекчи реториката си. Това цели режимът в Пхенян да печели време, за да може евентуално санкционният режим да бъде охлабен“, категоричен е Табаков.

Друга цел на КНДР, датираща още от преди идването на Ким Чен Ун на власт, е вкарването на клин в отношенията между Южна Корея и САЩ, посочи гостът в студиото.

Вижте целия коментар.