Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бизнесът иска облекчения на вноса на работници от чужбина

Васил Велев, председател на УС на АИКБ, Светът е бизнес, 01.03.2018

21:00 | 1 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компании, които са правили проучване и не са инвестирали тук, заради липсата на човешки ресурси, са десетки и стотици. Това е най-острият проблем, който стои пред икономиката на страната, той задържа нашето развитие. Така коментира липсата на работна ръка Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Липсват хора за работа с всякаква квалификация. Скоро стана ясно, че Асоциацията на овцевъдите търси 1000 пастири. Като тръгнем от хора, за чиято работа не се предполага никаква квалификация, и стигнем до ИТ сектора, където вчера при връчването на наградите на БАИТ председателят каза, че това е болезнено остър проблем“.

Според него това не е проблем за големите компании, защото те ще си намерят кадри от държавни администрации и от банки, като дават добри заплати.

„Той е проблем за икономиката, за малкия и средния бизнес, които няма да могат да въвеждат информационните технологии и да цифровизират индустрията“.

Велев смята, че у нас този проблем не се решава адекватно.

„Има всякакви популистични възгласи, че ако внесем работници от чужбина, ще замръзнат заплатите. Нищо такова няма да се случи. Ние трябва да облекчим още повече вноса. Много малко от предложенията, които направихме, бяха приети именно от такива неоснователни страхове. А всъщност това, което предложихме, е да се следва европейското законодателство. Ние тук имаме много ограничения, които въобще не са предвидени в него“.