Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Баку: Южният газов коридор е ключов за Балканите и Европа

Гюлмира Разаева, енергиен анализатор от Центъра за стратегически изследвания към президента на Азербайджан, Светът е бизнес, 28.02.2017

22:00 | 5 март 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Втората тръба на „Турски поток“ все още се планира, като има конкретна дата за завършване на първата тръба от проекта, която трябва да доставя газ за турския вътрешен пазар. До момента нито от турска, нито от руска страна има посочена официална дата за окончателното завършване на проекта. Когато това се случи обаче, всъщност няма да има някакви значителни промени за страните от Балканите. Те купуват и ще купуват същите обеми газ, но в момента той просто минава през Украйна.

Това коментира в интервю за Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“, Гюлмира Разаева, водещ енергиен анализатор от Центъра за стратегически изследвания към президента на Азербайджан.

„Ролята на Южния газов коридор ще е изключително важна, защото газът към България ще минава през връзката IGB или т.нар. интерконектор Гърция-България. Ето защо този тръбопровод има стратегическо значение за Южния газов коридор. През него ще минават около 1 млрд. куб. метра газ за България и е важно той да бъде завършен преди 2020, когато ще започнем да доставяме газ до Гърция, Италия и България. Освен това, интерконекторите свързват България и Гърция с техните съседи, както и със страните от Западните Балкани.“

„Ролята на интерконекторите е изключително важна. Както казах, благодарение на тези тръбопроводи, Азербайджан може да доставя своя газ в по-голяма част от Европа и да разширява пазара си. Това е важно, тъй като правителството и планира значително да увеличи производството на газ през следващите 5-10 години. Има находища, които са на различен етап от разработка и само след няколко години в Азербайджан ще има допълнителен обем газ за износ. Тези находища е Апшерон, което се разработва на два етапа, а се водят разговори и за трети етап. Има много обещаващи находища като Умид - Бабек. Международни компании показват огромен интерес да развиват подобни проекти в Азербайджан. Така че имаме нова вълна инвестиции в страната, което е много положително развитие“, добави събеседникът в предаването. 

„Диверсификацията винаги означава сигурност в доставките. А това е признак за енергийна стабилност в страните, особено когато те зависят почти изцяло от един доставчик. При наличието на алтернативни доставчици или диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, това подсигурява доставките ви на енергия. Това е много важно за всяка страна и то не само от гледна точка на сигурността, но и при постигане на по-добри договорни условия за купувачите. Ето защо мисля, че това е важно развитие не само за страните от Западните Балкани, но и тези от Южна Европа. Смятам, че те са вложили много не само от политическа, но и от търговска гледна точка, за да получават газ от алтернативни източници, като разширяват инфраструктурата си и инвестират в интерконектори и нови тръбопроводи. Това определено ще допринесе с много за сигурността на тези страни“, категорична е Разаева. 

Енергийният анализатор бе гост на „Светът е бизнес" и през септември 2017, когато отново направи обстоен анализ на тематиката. 

Очаквайте видео с целия разговор!