Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В добри времена трябва да се инвестира и на национално ниво

Красимир Дачев, собственик на Свилоза, в Светът е бизнес, 26.02.2018

21:01 | 26 февруари 2018
Красимир Дачев, Свилоза. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Красимир Дачев, Свилоза. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дългото гладуване ни направи изключително предпазливи. Сега инвестираме, за да бъдем абсолютно независими от държавната енергетика. Искаме да си произвеждаме тока, парата, всичко и дори да бъдем донор на енергия. Това ще успеем да направим чрез отпадъците, които генерираме и които ще утилизираме докрай и дори ще събираме и от региона. Това каза Красимир Дачев, председател на борда на директорите на"Свилоза" и мажоритарен акционер в компанията, член на УС на БТПП, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"В България всички строят пречиствателни станции, но никой не мисли какво ще прави с биологичния сух остатък. Хвърлят се по дерета сега, но тъй като се прави от общините, никой не съставя актове. Един град като Пловдив прави дневно 60 тона сух биологичен отпадък, а около Свилоза са Русе, Плевен". 

Нетната печалба на компанията на консолидирана база нараства три пъти към края на декември 2017, а нетните приходи от продажби възлизат на около 120 млн. лв., което е ръст от 20%, спрямо година по-рано. 

"Резултатите са по-добри през 2017 спрямо 2016. През 2017 Свилоза бе спряла дейност, поради липса на дървесина, за 53 дни, а предходната година - за 60 дни. Ако не бе прекъсването печалбата през изминалата година щеше да е нагоре с 20%".

Проблемът с липсващата дървесина идва от липсата на устойчиво решение в този сектор. Работи се година за година, сезон за сезон и няма визия, каза гостът. "Много бързо започнаха да се сменят правителствата" и да идват нови хора и докато се ориентират "администрацията го върти на пръста си, както администрацията си прави шега с всички политици". Вчера бях на конференцията за Белене и видях същото нещо, както се случва и при здравно-осигурителната сфера - администрацията услужливо подава взаимно-изключващи се тези.

"Германия и Белгия ползват между 350 и 400 кг. на човек, ние ползваме 35 кг., а в САЩ вече са 450 кг. Забелязва се тенденция с увеличаване на стандарта на живот да се увеличава и потреблението на хартия на човек". 

Въпреки всички недостатъци, които критикуваме, трендът за развитие на индустрията е възходящ, подчерта събеседникът. "Ние зависим от световните пазари, защото сме над 90% експортно ориентирани. Помогна ни и повишената цена на целулозата на световните пазари. Но имаме да решаваме много неща в собствения си двор - наследихме много стари бараки и западнали фабрики, в които трябва много да се инвестира". 

"Сега, с два пъти и половина повече производство от преди приватизацията, ползвам само 5% от водата, която съм ползвал преди приватизацията. И миналата година, и сега продължавам да инвестирам в намаляването на ползването на вода, въпреки че "Свилоза" е на Дунав и има предостатъчно вода". 

"Тук идва и големият проблем с нашите собственици, които искат дивиденти, а аз искам в момента, в който има пари да се мисли за лошите времена. Не защото съм песимист, а защото мисля непрекъснато за това да свивам разходите, за да гарантирам печалби". 

За българската икономика трябва да се намери противополитическо хапче, каза Дачев. "Политиката много влияе на икономиката и това, което сме учили, че политиката е концентриран израз на икономиката, не е вярно, защото не се взимат правилни политически решения, каза Дачев. Политиката отдавна си е самодостатъчна. Тя си прави и политиката, и икономиката, и ние не й нужни, дори като гласоподаватели. Колкото може по-малко държава трябва да има. Държавата трябва да се занимава само с регулациите, но не може и да участваш в икономиката. Трябва да си избереш една от двете роли - или да си съдия, или да си играч на терена. Най-големите длъжници в България са държавните предприятия. И към тях има друго отношение, не като към частните предприятия. Това е унизително, защото има един държавен актив, който не генерира нищо. Така че - колкото по-малко държава, толкова по-добре. Тя държавата не иска, но политиците искат. Когато става дума за икономика политиците не трябва да са политици, а трябва да са държавници. Но тази невидима линия много малко хора не ги е страх да прескачат".

Какви са видовете хартия, която се произвежда? Каква е визията за бъдещето на хартията в дигиталната ера? Колко души работят в Свилоза? Ще се запази ли позитивният тренд? Логична ли е сделката за ЧЕЗ такава, каквато се случи? 

Вижте целия коментар във видеото.