Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какво може да почерпи България от малтийското ноу-хау в туризма

Пол Сиес, Малтийски национален съвет по туризма, Светът е бизнес, 26.02.2018

22:00 | 26 февруари 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има прилики между малтийския и българския туризъм. Продуктите са в основата на туристическата индустрия. Можем да говорим много за броя на туристите и ръста им, но ако нямате правилния продукт, вашата мисия и визия за туризма няма как да бъде успешна. Важно е да имате диверсифициран продукт - това значи, че може да предлагате сезонни продукти.

Това коментира в интервю за Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“ Пол Сиес от Малтийския национален съвет по туризма.

„В Малта например разполагаме със слънцето и морето – два природни ресурса чрез които предлагаме продукти. Но трябва да диверсифицирате, защото след като се научихме да продаваме слънцето и морето, сега се учим да продаваме и нашата култура и история и го правим много добре. Така правим прехода от крайбрежен туризъм към такъв във вътрешността. Туризмът по крайбрежието разчита основно на слънцето, плажовете и морето. Вътрешният туризъм е свързан повече с културата и историята“, посочи още Сиес.

„Посетих София, която е прекрасен град, и видях, че предлагате един разнообразен продукт. Имаме много общи неща, затова е много важно, че започнахме това сътрудничество, защото виждам, че по този начин ще подобрим и нашите собствени продукти като и двете страни използват натрупания през годините опит и се учат една от друга.“

България все още не е позната туристическа дестинация в Малта, като в сила донякъде е и обратното. За целта, отчете събеседникът в предаването, следва да бъдат положени целенасочени усилия. Такова усилие например е и планираното откриване на пряка авиолиния София-Валета, което би дало солиден тласък на двустранните взаимоотношение в сферата. 

Как конкретно ще си сътрудничат България и Малта в туристическия сектор?

Повече вижте във видеото.