Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Може ли кризата на пазара на труда да се преодолее с алгоритми?

Детелина Смилкова и Капка Стойкова в Светът е бизнес, 24.02.2018

22:48 | 23 февруари 2018
Обновен: 13:48 | 24 февруари 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Freeimages.com
Снимка: Freeimages.com

И в бизнеса, и в личния живот 90% от успеха зависи от отношенията между партньорите. За това напасването с подходящия служител и намирането на работа се оприличава на намирането на подходящ партньор в живота. Разбира се, различните организации, както и личности, търсят различни неща. Това каза Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Понякога се търсят постоянни, а понякога временни сътрудничества. Понякога партньора се подценява или се надценява и съответно служителя. Хората често се лутат между рационалното и ирационалното, но трябва да внимаваме, защото, и в личен, и в служебен план се правят много грешки, а това коства понякога пари, загуба на време и единственото, което ни остава, е поуката, която ще си вземем. Как да избегнем този негативен опит?", отбеляза Смилкова.

На фона на аналогията между това да намериш подходящ партньор в живота и търсенето на подходяща работа или служител в компанията, на преден план все по-често в съвременния свят излиза тезата, че чрез алгоритми може да се намери много по-безпогрешно решение на това търсене. Аз съм скептик и вярвам на интуицията, но се оказва, че има много съвременни методи и практики, които позволяват, когато изборът е много голям е трудно да се ориентираш, коментира Смилкова.  

"Придружител в промяна" е човек, който помага на клиента - бизнес партньор или индивидуален клиент - който търси посоката си. Първо - да си формулира цел и след това може да бъде придружен да я постигне. Това каза от своя страна Капка Стойкова, бизнес и кариерен коуч, придружител в промяна.

"Работя с хора, които си търсят нова работа или са безработни, както и с хора от бизнеса, които търсят хора и от двете страни чувам този вик - няма читави работодатели, както и няма читави служители на пазара. Това е странно, защото от една страна има много незаети позиции, а от другата страна - много хора, които са без работа". 

Ако си изясних кои са ти силните страни и как да го ползваш, в живота има моменти, когато си горе и такива, в които си долу, но в трудни моменти това, което ще те издърпа е, че твоите заложби ще те подтикват към развитие, обясни гостенката. "Училището учи на компетенции, но не учи на осъзнатост. Осъзнатостта идва от това да си пробвал в какво си добър - да си имал различни опитности преди това и да знаеш как се казва твоя талант, за да можеш да го покажеш после на света".

Обществото трябва да помага на младите, а не да ги поставя под един и същ знаменател. "Вече се говори за учене през целия живот, което означава, че няма вече такова нещо, като да си изясниш на 18 каква е професионалната посока, в която ще се развиваш, и след това само следваш този път", добави Стойкова. "От време на време трябва да преразглеждаме пътеката си и да надграждаме над това, което вече сме изградили".