Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Обективно погледнато, България не е по-бедна от Румъния

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията, Светът е бизнес, 21.02.2018

21:00 | 21 февруари 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мерките от страна на държавата, предвиждащи смяна на около 400 000 касови апарата, ще имат ефект върху огромен брой търговци, сред които малки фирми, за които сумата, изискваща се за смята на касовия апарат, е проблем. Като цяло, може да се каже, че това е мярка, целяща да запуши останалите сиви „чучурчета“ в системата и е начин за запълване на бюджета, какъвто преди години бяха например цигарите, сивият сектор в които спадна до 6% от нива от над 20%.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите на експерта оценките за дела на сивата икономика от цялата такава на страната са доста дискусионни. Посочват се цифри от около 30%, в някои сектори като „нощния бизнес“, туризма, наемането на недвижимост и т.н. делът може да е по-голям, на други места – доста по-малък.

Всъщност интересното тук обаче е да сравним сивата икономика на България и Румъния, но не тази, която оценяват всевъзможни статистици, а от гледна точка на официалната държавна статистика, изчислявана по методиката на Евростат от 2012, посочи Безлов.

„Има метод, по който сивата икономика се добавя към БВП. Така например ако тази година имаме БВП от 100 млрд. лева, то близо 10 млрд. лева са сива икономика. Тоест националната статистика включва десетина процента.“

Румънската обаче включва над 22% сива икономика при изчисляването на брутния си вътрешен продукт. Този дял стана толкова голям в момента, в който Румъния влезе влезе в икономическата криза през 2009. Тогава тя обаче не беше във Валутния борд като нас, а имаше собствена валутна политика и нямаше валутен резерв. И за да стабилизират леята, те бяха принудени да се обърнат към МВФ. МВФ обаче им постави обичайните условия намаляване на дефицита спрямо БВП, обясни гостът в студиото.

„Тогава Румъния започна да прави преоценки на сивата си икономика, добави голям процент към БВП, като делът на сивият сектор, добавян към резултатите от светлата икономика, фактически се удвои“.

Именно тогава Румъния изпревари България, като станахме най-бедната страна в ЕС, отчитайки показателя БВП на глава от населението. А оттук нататък растежът на Румъния, съпсотавян към по-голяма база, изглежда още по-внушително и разтваря още повече ножицата между нас и тях, посочи Безлов.

Апропо, своеобразен пионер в добавянето на дела на сивата икономика към официалния БВП е Италия. Тази методика ползва и Гърция, което преди години фактически й позволява да покрие критериите за влизане в еврозоната.

Вижте видеото.