Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Възможностите за бизнес в Узбекистан нарастват

Любомир Гетов, бизнес консултант, Светът е бизнес, 22.01.2018

21:00 | 22 януари 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Основната икономическа реформа, която касае чуждестранния капитал и чуждестранните инвеститори, е, че в момента вече узбекската валута стана конвертируема. Съответно има възможност за изнасяне на печалбата, което до скоро беше практически невъзможно, имайки предвид, че валутният курс се определяше от централната банка и той не съответстваше на реалната ситуация. Това каза бизнес консултантът Любомир Гетов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„В момента вече може да купите и да продадете долари и евро практически на всеки ъгъл. Този процес се легализира и дава невероятни възможности“.

Гетов посочи, че като цяло Узбекистан се намира в сърцето на Централна Азия, а и близо 50% от населението на централна Азия е в тази страна.

„Възможността за работа там вече дава възможности за интегриране на икономическото пространство в Южен Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан“, допълни той.

„Новият президент на Узбекистан започна затопляне на отношенията със съседните страни, които определено през последните години бяха замразени. Това дава възможност евентуално при работа в една от страните да се търсят пазари в другите съседни страни, което определено се усеща от големите международни компании и конгломерати“.

По думите му в страната има голям естествен прираст и голяма част от населението е младо – младежи, които тепърва ще искат да живеят по-модерно и по-интересно. Това според него обуславя и пазара.

Главното е, че този район и тези страни могат постепенно ще се разглеждат като един общ пазар, което е важно за всяка една компания, смята още Гетов.

„До момента Узбекистан беше затворена икономика. Сега тепърва се отваря, опростяват се данъчните закони, регламентират се данъчни ревизии и т.н. Страната максимално се опитва да стане привлекателна за международните инвеститори“.