Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Кой имаше интерес от обгазяването в Сирия

Симеон Николов в Светът е бизнес, 07.04.2017

22:01 | 7 април 2017
Автор: Кирил Петков
Симеон Николов,  дипломат, Българското дипломатическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симеон Николов, дипломат, Българското дипломатическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над света не само е надвиснала сянката на студената война, но и скоро тя може да премине в гореща. Това коментира дипломатът Симеон Николов от Българското дипломатическо дружество в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Бих предложил в тази сложна ситуация, която носи риск за световния мир, а не само за региона, да се сформира комисия за разследване на инцидента под егидата на ООН. И след разкриване на виновниците взимане на мерки за продължаване на мирния процес и недопускане сриването, както на преговорите в Женева, както и на тези от Астана с участието на Анкара като гарант".

"На такива събития не трябва да се реагира емоционално".

Очевидно има огромен натиск, оказан върху Тръмп, защото той смени коренно позицията си, каза Николов. "Неотдавна позицията на неговия кабинет бе, че Асад трябва да остане на власт и че по-важна е борбата с Ислямска държава".

"Създаването на фалшиви новини трябва да се прави поне по-интелигентно. Не е сигурно, че режимът на Асад е използвал зарина. Няма логика: САЩ признават оставането на Асат и той си прави харакири. Има ли логика в това? В момент, когато нещата вървяха много положително, той да направи такава самоубийствена стъпка, няма логика".

Какви са странните съвпадения с 21 август 2013 година? Възможно ли е газовата атака да е изсценировка? Кой има интерес от обгазяването в Сирия? Как чрез гореща война се цели изтласкване на влиянието на Иран и Русия в Близкия изток? Пречи ли на борбата с тероризма настоящото развитие на геополитическата ситуация?

Вижте целия коментар: