Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

На българския имотен пазар се забелязва отлив на инвеститори

Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, "Светът е бизнес", 21.06.2024г.

21:10 | 21 юни 2024
Обновен: 10:09 | 22 юни 2024
Автор: Антония Косева

През последните години се забелязва засилен интерес от чуждестранни инвеститори в автомобилната индустрията към България и нашия пазар. През последните месеци, обаче, този интерес започва да намалява и това има общо със нестабилната политическа обстановка в държавата ни. Това коментира Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Липсата на цели и ясен план за действие по-скоро отблъскват не само избирателите, но и инвеститорите, готови да работят на българския пазар. Друг сериозен проблем за чуждестранните инвеститори определено е липсата на квалифицирана, работна ръка в малките населени места. Бандилов коментира, че имот за предприятие без хора, които да работят в него, няма смисъл да се купува.

В IT сектора, от друга страна, се забелязва друга полемика. При високи лихвени проценти е по-сложно за работодателите да се развиват. Големите инвестиции, които се правят в бранша през последните години, също дават своя резултат, тъй като се търси бърза възвращаемост. Спазват се трендове и се гледат „под лупа“ конкретни неща, а тези, които не спадат под спектъра на търсенето, се остават на заден план.

„В реалността нещата се развиват доста по-бавно, от колкото ни се иска. Когато не се случва виждането на инвеститора, пазарът стагнира.“

Подобни „аномалии“ се забелязват и в крипто пазара. Неяснотата и несигурността около движенията на биткойна, създават притеснения не само в инвеститорите, но и в потребителите. 

На въпроса как да тълкуваме изказванията на Федералния резерв за лихвите и това товари ли пазара Павел Бандилов каза, че  колкото и по-ликвиден да е пазарът, тази ликвидност се насочва към пазари, които вдигат цената.  

„Едното понижение на лихвите беше очаквано. Ние го предвидихме в студиото още през Януари.“

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.
 
Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.