Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Електроенергийният системен оператор трябва да върне надвзетия приход на ВЕИ фирмите

Мария Кръстева, изпълнителен директор на АСЕП, в "Светът е бизнес", 17.06.2024

21:17 | 17 юни 2024
Обновен: 21:27 | 17 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Краткосрочните решения включват да се върне надвзетият приход на фирмите. Те са застрашени от фалит. Второто е да се коригира методиката, защото по този начин тя ще експлодира всеки месец, а понякога и по няколко пъти и няма какво да се направи. А третото, което е ключово, но е по-дългосрочна мярка, е да се осигури конкуренция на балансиращи мощности. Тогава и системният оператор ще има възможност да управлява по-добре небалансите. Това каза Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация Свободен енергиен пазар (АСЕП), в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Ако ПАВЕЦ Чаира се върне в системата като балансираща мощност това би решило всички проблеми. Но дори в момента се чува, че не се наема никоя фирма, която да го ремонтира. Но дори и да стартира ремонтът, той ще отнеме месеци. А това е системен проблем и не е  свързан с поведението на отделните участници".

Решенията, които се налагат, за да не се допускат аномалии на енергийния пазар, са на много нива. Има такива, които са спешни и трябва да се направят бързо, защото в момента е страшен хаос, особено при по-малките ВЕИ производители, които са най-засегнати. Те в момента се обединяват колективно да спират работа на централите, защото в момента са на загуба и тъй като няма никаква прогнозируемост, единственото решение е да спрат тези централи, което ще рефлектира по много начини на системата, включително високи цени за всички, изтъкна гостенката. 

"Сега, за май месец, трябва да се направи една спешна калкулация кой какво е платил и колко е надвзетия приход на Електроенергиен Системен Оператор (ЕСО) и да се върне към реалните фирми, които са ги платили, защото единият от проблемите е в методиката. Ние, търговските участници, нямаме проблеми с това да си платим пазарните разходи, които са необходими за балансираща енергия. Проблемът в тази методика е, че се въведоха едни коефициенти, които са точно като административен акт такса, която умножава няколко пъти реалната цена".

Сега трябва да се направи един спешен механизъм, да не чакаме догодина, защото много от фирмите вече ще са фалирали, а да се направи още този месец, за да може да се намалят загубите, алармира събеседничката.  

Проблемът на либерализацията на пазара е, че това е политическо решение. Не е въпрос на това дали пазарът е готов, кога е готов и каква е цената. Проблем е и достъпът до информация и че не се комуникира по правилния начин с потребителите как функционира целия пазар и че няма нищо лошо в либерализацията, каза още Кръстева.

"През последните шест месеца, тъй като пазарът се променя, не само в България, но и в целия Европейски съюз, най-вече поради промяна в производството - навлизат много нови ВЕИ, които са трудни за управляване и реализират по-големи небаланси за сметка на много по-гъвкавите мощности на ТЕЦ-овете. Поради тази причина се създават проблеми в балансиращия пазар. България е отговорна за 50% от всички дисбаланси на целия европейски енергиен пазар, значи има нередности, които трябва да бъдат отстранени". 

Небаланси винаги ще има, изтъкна гостенката. "Те донякъде се дължат на търговското поведение на участниците, но по-ключовият въпрос е кой ще произведе балансиращата енергия и когато в нашата система няма производители на балансираща енергия, тогава се появяват проблеми, защото няма кой да покрие недостига или излишъка. Големият проблем на балансиращия пазар е, че няма достатъчно мощност, тъй като ПАВЕЦ Чаира, която е най-голямата балансираща мощност на Балканския полуостров, не работи и доколкото се разбира има сериозни проблеми с ремонта - как ще се осъществи и дали ще се осъществи". 

На всеки един потребител са се вдигнали четири пъти разходите за балансирана енергия - става въпрос за всички стопански производители, посочи гостенката.

"Друг проблем, за който не се говори много, е че не се изпълнява Закона за енергетиката и европейските регламенти да се предоставя достъп до данни в реално време". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате  тук.