Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В Китай вече има технология за 100% рециклиране на литиево-йонни батерии

Арх. Любомир Станиславов, председател на УС на Automotive Cluster Bulgaria, "Светът е бизнес", 27.09.2023 г.

21:03 | 27 септември 2023
Обновен: 13:36 | 28 септември 2023
Автор: Михаела Кирилова

Китайското предимство в сферата на електромобилите идва не толкова от правителствените стимули, а от преднината в развитието на батериите. Най-големите производители в света на батерии са китайски компании. В азиатската страна вече има технологии за 100% рециклиране на литиево-йонни батерии. В Китай се произвеждат 83% от литиево-йонните батерии за всички видове индустрии, докато в Европа - едва 7%. Китай има огромно предимство в сегмента, а Европа се нуждае от 76 нови завода за батерии, за да бъде реален конкурент. Това коментира арх. Любомир Станиславов, председател на УС на Automotive Cluster Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков.

Поводът за началото на разследване на китайските субсидии за електромобилите от страна на ЕС, е последното изложение за мобилност, което се проведе в Мюнхен. Новата тенденция и за големите европейски производители са демонстрации на съвременните технологии и събитието е по-ориентирано към технологиите, а не към консуматорите.

Станиславов сподели, че на това изложение щандовете на традиционните производителите като BMW и Mercedes са били скромни като размер и типове материали, които се използват. От друга страна щандовете на китайските компании са с огромна пищност, размери и видове технологии.

„Това е подразнило изключително много европейските производители, тъй като на практика това изложение е демонстрация на надмощието на китайските компании в сферата на електромобилите и батериите. Близо 50% от щандовете на изложението в Мюнхен бяха заети от китайски и азиатски компании.“

Надпреварата между Европа и Китай започва преди 10 години, когато китайската автомобилна индустрия разбра, че в сферата на традиционните конвенционални автомобили много трудно ще могат да преборят европейската автомобилна индустрия. „Тогава те взеха стратегическо решение да се фокусират върху новите технологии и най-вече производството на батерии.“

Eвропейската комисия инициира и създаде European Battery Alliance, чийто бюджет е 250 млрд. евро, за да се постигне целта до 2030 година в Европа да се произвеждат поне 30% от общия обем батерии. На континента трябва да се създадат минимум 76 нови завода, за да може тази цел да бъде постижима. „Това е огромна ниша, защото тези заводи се създават бавно, но само тогава ще може да има реална конкуренция между Европа и Китай.“

Това, което може да очакваме е до 2027 година да се произвеждат така наречените Solid State батерии или твърдотелни батерии. Те са с твърд електролит и ще дадат между 2 и 3 път по-голяма мощност от тези на пазара в момента. На практика тези батерии ще са 100% безопасни и ще направят възможен пробег на автомобил от над 1000 км.

За да дадат тласък на своята икономика САЩ въведоха Inflation Act - закон, който има за цел да ограничи инфлацията чрез намаляване на бюджетния дефицит. Станиславов подчерта, че най-губещи от Inflation Act не са китайските компании, а европейската икономика, защото привлича вниманието на голяма част големите европейски компании, които могат да се възползват от чудесни условия в Америка, замразявайки потенциалните си инвестиции в Европа.

Повече за напрежението в търговските отношения между ЕС и Китай може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да видите тук.