Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пазарната икономика на Източна Европа има дефекти като елемент на див капитализъм

Стоян Сталев, дипломат и бивш външен министър, в "Светът е бизнес", 26.09.2023 г.

21:05 | 26 септември 2023
Автор: Михаела Кирилова

Пазарната икономика, която се изгражда в Източна Европа има много дефекти, сред които и елементи на див капитализъм, феодализация в регионите, както и бездействие на държавните власти срещу монополи. Това се среща във всички държави в Източна Европа, както и част от страните от Югоизточна Европа. Това коментира Стоян Сталев, дипломат и бивш външен министър, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

В действителност ООН е обезличена след агресията на Русия в Украйна, тъй като тази организация постепенно загуби своя смисъл, акцент и ориентир. Блокажът, който съществува след започването на войната, превръща организацията в бездеен наблюдател, който тича след събитията и не успява да поеме инициатива за решаване на конфликта.

Според Сталев в тази ситуация ООН няма да може да намери лесно сътрудничество. Той заяви, че в днешно време трудно може да се поддържа тезата за вето на една или друга велика сила, защото те не спазват кодекса на международното право.

„В случая Русия грубо нарушава този кодекс без никакво основание и това превръща Съвета за сигурност в един напълно бездействащ орган. Трябва да се помисли за нова формула на тази организация, ако искаме тя да служи като гарант на международното право и като миротворец в света.“

Събеседникът допълни, че регионалните организации започват да играят все по-важна роля. Такива организации като ЕС и НАТО са котвата за стабилност на държавите, които членуват в тях.

ЕС от друга страна е сложна организация, която до момента е силна предимно в икономиката на общия пазар и в свободата на движение. Преходът на блока от икономически към политически няма да бъде лесен. „ЕС трябва да върви с по-голяма целеустременост към общата си външна политика и политика на сигурност и отбрана, отколкото на унифициране на икономически политики.

Групата на 12-те са експерти, предложени от старите членки на съюза. Тази група говори за четири концентрични кръга на територията на ЕС. На първо място се намират членките на Шенген и еврозоната, на следващо място са страни, които не са част от Шенген и еврозоната. В третия кръг са асоциираните страни, а към най-външния кръг принадлежат държави, които трябва да декларират общи ценности и върховенство на правото.

Такъв подход ще доведе до изолационизъм в ЕС. Съществува теория във външната политика на блока да има буферни зони при едни по-несигурни райони като Русия, които да предпазват от определени конфликти. „Войната на Русия в Украйна показа, че подходът с буферни зони е много опасен за ЕС, защото го излага директно на агресия и е по-добре да се подхожда с по-голяма солидарност към всички, държави, които искат да бъдат членки.”

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.