Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Предстои охлаждане, но не рязък спад при имотите и ръст на лихвите по депозити

Деян Василев, зам. председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, в „Светът е бизнес”, 09.06.2023

21:07 | 9 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

В банковата система започва да намалява ръстът на спестяванията на хората и банките започнаха да увеличават лихвите по депозитите. Ниските лихви по депозитите държаха ниски и лихвите по кредитите, а сега неизбежно ще започне плавно увеличение на лихвените проценти на кредитите. Предвиждам нарастване на лихвата от половин до един процент в следващите три до шест месеца, каза Деян Василев, заместник-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

За първите четири месеца на тази година статистиката на БНБ показва рекордно ниски лихви - към днешна дата 2,54% по нови ипотечни кредити и 8% за потребителските. Отчита се и 12% ръст на обема на отпуснатите ипотечни кредити и 18% ръст на потребителските кредити спрямо първите четири месеца на 2022 година, посочи Василев.

По думите му банките могат да дават ниски лихви по кредити стига депозитите да не са им скъпи.

„Интересното е, че нов ипотечен кредит е на по-ниска лихва от основния лихвен процент на БНБ. Това е абсолютно необяснима аномалия. България в момента е оазис на ниски лихви по кредитите...Лихвите по депозитите също са рекордно ниски и това изгаря спестяванията на българите, но се виждат първите увеличения на лихви по депозити”, отбеляза събеседникът.

 „България в това отношение е много по-инертна – спестителите в западноевропейските държави, да не говорим в Америка, вече си изкарват 4-5% едногодишна доходност”.

Що се отнася до ситуацията на пазара на недвижими имоти Василев посочи, че пазарът е стабилен и няма предпоставка за спад на цените на жилищата.

„Няма спекулативен балон, има доходи, има ниска безработица. Не е нормално цените постоянно да растат, виждам плато, виждам здравословно преговаряне между продавачи и купувачи. Продавачите не бързат да продават, защото нямат много алтернативи за спестяванията си...Следващите една-две години виждам един нормален пазар и като цяло българските домакинства не са свръхзадлъжнели...бюджетният дефицит трябва да бъде овладян под 3%, за да можем да влезем в еврозоната”, подчерта събеседникът.

Коментирайки пазара на наемите, Василев каза, че за последните 12 месеца те са се увеличили значително – с около 30-40%, и доходността от наем на едно жилище е около 4%. Тази доходност е подобна на доходността в другите държави от Източна Европа, отбеляза експертът.

Какво ще промени Законът за личния фалит, който вече мина на първо четене в парламента и защо трябва да бъдат ограничени рекламите за бързи кредити и хазарт може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.