Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В устрема си за електрическа мобилност слагаме яйцата само в една кошница

Калоян Желев, автомобилен експерт, в "Светът е бизнес", 02.06.2023

21:05 | 2 юни 2023
Автор: Галина Маринова

Автомобилите са любима тема на регулаторите и всеки се упражнява върху тях - кой, както може. Средната възраст на автомобилните паркове расте. Потребителите се въздържат от подмяна на колите си. Първо, защото цените им станаха изключително високи и второ, защото вярата в електрическата мобилност не е толкова безалтернативна, колкото ни се представя. Вярвам в еклектичността на бъдещето. За всички задвижващи системи има място под слънцето и комбинацията от всички тях би могла да постигне целите, които сме си поставили. Залагането върху една е лошо, залагайки само на електромобилността. Дори и базовите учебници по икономика ще ви го кажат - не слагай всички яйца в една и съща кошница. А ние точно това правим и при това залагаме на изключително скъпи "яйца". Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Освен това залагаме на една технология, която наричаме нова (на фона на изкопаемите горива, които смятаме, че са стара и демоде технология). А електрическият автомобил и този с двигател с вътрешно горене са исторически връстници. Те са продукт на индустриалната епоха и на практика до индустриализацията на двигателя с вътрешно горене от Хенри Форд електромобилите са имали по-висок пазарен дял. Нищо ново няма в тези технологии, но шаблонът, по който работим е от преди 600 години". 

Целият този устрем работи за електрификация на Китай. Най-голямата заплаха за европейските електромобили идва от Китай по простата причина, че те са успели да направят ефективността на своето производство такава, че себестойността да бъде между 20% и една трета по-евтини от своите конкуренти
Пътят, поет от Брюксел, който поставя в толкова сложно положение европейската автомобилна индустрия и цялата ни икономика, според госта се дължи от части на това, че вероятно целите са поставени без да се отчита цялостният ефект от целите, които са поставени.

"Поставя се под въпрос масовостта на автомобилния продукт като такава - леката кола по дефиниция е масов продукт. Продукт за масова, индивидуална употреба. Преобразува се в нещо друго". Тенденцията да се загърбва "активната страна във взаимоотношението между човек и машина" и да се върви към "пасивизация на човека в това взаимоотношение и превръщането му в потребител на услуга, а не в господар на превозно средство от една страна може да е търсен ефект, но по-скоро може да е съпътстващ ефект от непознаването на всички последствия от новите регулации", посочи Калоян Желев.  

Един от аспектите на недобре обмисленото форсиране на електрификацията на автомобилите в САЩ, например, за който почти не се споменава, е непригодността на електропреносната система. Трансформаторите са така проектирани, че през нощта, когато потреблението е предвидено да бъде минимално, те се охлаждат и животът им, благодарение на това, е около 30 години. При непрекъснато натоварване, ако електромобилите се зареждат през нощта, техния живот ще бъде съкратен на около 3 години, а само подмяната на тези трансформатори в последната миля, е инвестиция от порядъка на трилиони долари. Цялата автомобилна трансформация, поднесена по този начин, може да се окаже непосилна за човечеството.

Tesla направиха една компания буквално от нулата и то съвсем скоро, от ентусиасти, които искаха да бъдат различни от традиционните автомобилни производители и напипаха, което е вероятно и въпрос на късмет, и на стечение на обстоятелствата, чудесен исторически момент, когато се оказа идеологически правилно, автомобилите да бъдат електрически.

Решихме, че е праведно - автомобилите да бъдат електрически. Че емисиите от автомобилите са само от техния ауспух, а не в целия жизнен цикъл на продукта - от суровините до преработката на вече рециклирания продукт - и те тръгнаха да се развиват експлозивно. 

По повод становището на госта, че ако всички автомобили в САЩ трябва да станат електрически, производството на литий трябва да надхвърли три пъти глобалното производство в момента, за да захрани само американския пазар, гостът каза, че "ако се замислите, до сега човешките регулации никога не са били в състояние да обхванат истинската сложност и вторичните последици и ефекти от една човешка дейност, когато я регулират". "По тази причина стимулирането на електрификацията на автомобилната индустрия е един процес с изключително много, много големи и сложни последствия, които очевидно регулаторите или неглижират, или нямат представа за тях, което им пречи да ги управляват". 

Добивът на литий ще трябва да се увеличи драстично, но едва ли някой може да си представи точно какви са последствията от неговото добиване, подчерта Желев. "Ние дори още не знаем колко точно е не екосъобразен. Прекалено нова е технологията и анализите изглеждат недостатъчно, защото не е минало достатъчно време, за да измерим последствията". 

"Работи механизмът, че, когато по силата на някакъв исторически или идеологически разказ, една или друга човешка дейност бива фаворизирана, се стига до крайности от типа на това, което се е случило преди 600 години - широкоразпространеното от Римо-католическата църква за геоцентризма на Вселената. Такъв тип концепции се простират до там, до където се простират нашите текущи представи за света. В конкретния случай на Tesla консумираме последствията от нещо подобно. Технологията се е променила, тематиката е различна, но модела и начина на мислене е един и същ. Причината е, че участниците са едни и същи и това са хората с техния начин на мислене, модели на поведение и психология". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.