Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

За германския бизнес в България не само няма специалисти, но и кадри, които да работят

Митко Василев, Германо-българската индустриална търговска камара (ГБИТК), "Светът е бизнес", 01.06.2023 г.

21:01 | 1 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Бизнесът има нужда от предвидима обстановка в България и политиците трябва да осигурят това. Дори едно слабо или лошо правителство е по-добро от никакво правителство. Макар да няма все още опасения сред германския бизнес в страната за евроатлантическата ориентация на София, разнопосочните сигнали не се приемат добре. Ако нещата започнат да се влошават, около България има достатъчно конкуренция и места, където могат да се преместят германските компании. Това каза Митко Василев, Германо-българската индустриална търговска камара (ГБИТК), в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Слабост е работната ръка. Няма специалисти - това се оказва голям проблем - та дори няма и хора, които да работят. Това не беше така преди години. Нещата се променят и сме в коренно нова обстановка. На УС на камарата приехме фокусна тема "Специалисти и таланти за благосъстояние и растеж" и две години ще работим върху тази тема с най-различни инициативи. Бяха отличени някои страни в развитието на България, които пречат на германския бизнес - имам предвид инфраструктурата, недоастъчната борба с корупцията и престъпността, ефективността на работата на държавните институции."

Германският бизнес в България би наемал чуждестранни работници или бежанци, но се отказва да прави това заради административните пречки.

В годишната анкета на камарата сред нейните членове за бизнес средата в страната има и положителни неща. Увеличава се положителната нагласа към въвеждането на еврото, като процентът от запитаните, които желаят това, е 81%, каза Василев. Над 90% са за влизането на България в Шенген. 92% от всички запитани посочват, че биха избрали отново да инвестират в България (през 2022 г. процентът беше 100%.

Ако германската икономика забуксува с влизането в рецесия, фирмите в България, които са свързани с нея, ще бъдат засегнати по подобен начин от тези процеси, каза Василев.

Има огромен спад на германски туристи заради пандемията и войната в Украйна и трябват усилия, за да се обърне тази тенденция. Трябва да се предприемат и действия, ако България иска да се възползва от процесите на преместване на производства към Европа от Азия или Южна Америка, предупреди Василев.

Германските инвестиции се движат в рамките на 200-300 млн, евро годишно, което не е много на фона на германската икономика, каза Василев и отбеляза, че има запитвания за възможностите в България от страна на инвеститори.

Как се развиват търговските отношения между Германия и България, как Германия планира да промени изцяло енергийната си система и ще остане ли двигател на икономиката на Европа може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.