Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Данък свръхпечалба е хитът на пролетта. Обикновено преди избори е така

Милен Райков, EY, Светът е бизнес, 31.03.2023

21:11 | 31 март 2023
Автор: Николета Рилска

Облагането на свръхпечалбите на компаниите определено е хитът и изненадата на законопроекта за данъчната политика на временното правителство. Ако другите изменения бяха дебатирани, това беше доста неочаквано. Имаше известно загатване по отношение на облагането на свръхпечалбите, което следваше от един европейски регламент, но това конкретно няма нищо общо. 33% вноска върху свръхпечалбите по никакъв начин не произтича от европейското право. Това заяви Милен Райков, EY, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

„В крайна сметка всеки бизнес съществува, за да реализира печалба. Това е най-легитимният стремеж на бизнеса и това насърчава предприемачеството“, посочи Райков.

Той коментира, че формулата за изчисление на данъка не е правилна, като не взима предвид нивото на инфлацията. „Дори при нормално представяне на бизнеса е много лесно да влезеш в свръхпечалби“, обясни Райков.

„Да може би има свръхцени, но това, което облага конкретното предложение не е свръх. Говорим за минимален растеж, който успоредно на инфлацията значи, че дори да сме на същото ниво на печалба, можем да излезем на свръхпечалба. Това не отговаря на нуждата за регулиране на цените“.

По думите на госта формулите изразяват идея, която трябва да има своето и морално оправдание и консенсус. „Въвеждайки такава рязка мярка се прави компромис с две десетилетия наложена стабилна данъчна система“, каза той.

„Обикновено преди избори се говори за данъци много… Понякога данъците се използват за предизборна пропаганда“.

По темата Райков добави, че се говори за фундаментално рязко отклонение в облагането на дружествата – т.нар. солидарна вноска няма да се приспада като разход за целите на корпоративния данък, което означава, че няма да намали печалбата.

Друга тема, която експертът коментира, е възстановяването на пълен данък добавена стойност за заведенията и спорта. Той посочи, че намаляването му е открехнало кутията на Пандора за ресторантите, после за книгите, храните и т.н. И добави, че това отваря дебат и за ДДС при лекарствата.

„Всеки има собственото оправдание, лекарствата, например, товарят най-много държавния бюджет – Здравната каса е най-големият купувач на лекарства… Като се пропука стената по отношение на намалените ставки въпросът е докъде стигаме“.

„Ако говорим за това, разширяването на намалението и към тях ще отвори още по-сложен дебат,  а законодателството все ще го догонва“, добави гостът.

Райков очаква 90% от енергията да отиде по свръхпечалбите. „Напълно възможно е останалите неща да са приети в комисия и на второ четене просто защото нещо трябва да бъде направено за попълване на дефицита“, което е и част от пътя към еврозоната, каза още той.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.