Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Добромир Ганев: През 2023 не се очаква криза на жилищния имотен пазар в България

Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти, 17.02.2023

21:12 | 17 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Имотният пазарът в България през 2023 година ще бъде добър. Ще има известно отстъпление, продиктувано от основната причина, свързана с покачването на лихвите. Но не е сигурно дали това няма да бъде компенсирано от хора със спестявания, които, мотивирани от евентуалното ни влизане в еврозоната, да окажат обратно влияние. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Криза явно няма, макроикономистите през последната седмица коментират масово, че данните не показват никакво отстъпление на българската икономика. Напротив, има ръстове, няма спадове. Ако продължат и доходите на българите в големите градове да растат, вероятно наистина ще бъдем свидетели на добра година на пазара, основно, на жилищни имоти". 

През третото и четвъртото тримесечие на 2022 година видяхме спад на пазара на недвижими имоти в България, но не е сигурно дали сега няма да има ръст, коментира гостът. "Едва ли ще има ръст през първото тримесечие, но очакваното сериозно намаление на обема сделки, ние не го усещаме. Да, ще намалеят сделките с кредити, което ще се отрази на общия обем, но не секва интересът. Това, което коментираме с макроикономисти, е, че кризата, специално в този сектор няма да бъде толкова дълбока и дълга. Даже не е сигурно дали има и криза". 

Говорим за обем от сделки. Такава официална информация имаме за цялата 2022 година. Когато говорим за цени, говорим за индекс на цените на жилищата. Нямаме стойностни параметри. Там също за третото тримесечие ръстът, както показва националната статистика, е много висок - над 15%, уточни събеседникът. 

Според анализите на макроикономистите, които действат като консултанти на Националното сдружение Недвижми Имоти, това, което би могло да повлияе на имотния пазар е покачването на лихвите, а то в България се случва много плавно, подчерта Ганев. "Преди месец бяха огласени данни, че България е третата по най-ниски лихви по ипотечни кредити страна в Европа".

"Данните от преди няколко дни показват, че ръстът на доходите продължава да върви нагоре, като е около 16%. Така че има фактори, които влияят позитивно на този сектор. Има и фактори, като покачването на лихвите, които със сигурност ще го охлаждат. Инфлацията му действа позитивно и повдигащо. Хората бързат да запазят спестяванията. Войната действа по същия начин. Миналата година имаме само два процента по-малко сделки от най-силната година за 13-24 годишен период, а именно - 2021 година. Видяха се и спадове през последните две тримесечия в София, Бургас и Пловдив, като само Варна има ръст 3-4% миналата година".

Трябва да се има предвид, уточни събеседникът, че активен пазар, когато говорим за жилища, има в няколко големи града плюс Несебър. "Несебър е четвъртата по големина община в България по обем сделки, като даже измести Бургас с реализирани 10 000 сделки".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.