Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българското земеделие ще получи 8 млрд. евро, но само ако си поставя европейски цели

Светлана Боянова, Институт за агростратегии и иновации, в "Светът е бизнес", 03.02.2023

21:12 | 3 февруари 2023
Обновен: 21:23 | 3 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

По стратегическия план за земеделието България ще разполага за периода от 2023 до 2027 година с около 8 млрд. евро, които да бъдат инвестирани в подпомагане на селското стопанство. Вече е стартирало преработването на този план, след като бе одобрен от Европейската комисия, като България не е единствената страна, която ще измени плана си. Всичко е прекалено ново за ЕК, за администрацията, за земеделските стопани.  Това каза Светлана Боянова, Институт за агростратегии и иновации, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

Започнали сме изменението на стратегическия план, но трябва да се спазват всички процедури. Той е одобрен, което ни даде възможност веднага да започнем работа по неговото изменение, заяви гостенката. По думите ѝ механизмът е нов за всички и "даже за екосхемите, за които се твърди, че не са добре разписани, се даде възможност за две години обучителен период. Взаимно ще се обучаваме, защото наистина не знае, дори самата Комисия, дали това ще проработи". 

"Екосхемите са задължителни за страната. Министерството трябваше да ги измисли. Държавите си говориха помежду си и те не се различават значително. Това са допълнителни дейности, които доброволно земеделските производители приемат да правят. Например да намалим пестицидите, да намалим синтетичните торове, да си увеличим биопроизводството или да не използваме антибиотици при лекуване на животните". 

Доброволно означава, че се избира от предварително подготвен списък от мерки, като земеделецът преценява дали може да изпълнява съответния ангажимент, дали ставката му я покрива, каза гостенката, но подчерта, че "минимум 25% от бюджета за директните плащания трябва да бъде заделен за тези екосхеми.

"Виждате, че е много важно тези доброволни за земеделските стопани схеми да бъдат добре обяснени, да могат наистина да покрият нуждите. Ако ставката не покрива като разходи тези допълнителни ангажименти, стопаните няма да дойдат да кандидатстват".

Много е важно да се каже, че пари се дават за европейска политика. България, като част от Европейския съюз, може да се възползва от тези средства, но само ако се спазват европейски цели и европейски политики, подчерта Боянова. "Опитали сме се да включим и българския ракурс към тази политика, но като цяло целите са еднакви за всички - плащането на площ е еднакво за страните-членки. Тоест не може България да реши сама да прави промени. За това се казва обща политика. Защо е така? Ние се конкурираме със световното производство глобално. По принцип субсидиите не се приветстват в другите страни, в други континенти. Точно за това, за да не се влияе на пазарите, върху пазарния принцип на този сектор, за това се е приело разпределението по този начин: гледай, каквото искаш на своята земя - за земя се дава субсидията, за да не се изкривяват пазарите". 

"За да плучаваме тези субсидии, трябва да приемем тези компромиси, които са на ниво свят, глобално"

Стратигическият план е нещо ново за всички страни членки в ЕС, не само за България и комбинира двата фонда, които са за земеделието. Единият е за директните плащания на площ, а другият - инвестиционните мерки или програми за развитие на селските  райони, обясни Светлана Боянова. "Това са познати инструменти. Сега, обаче, новото е, че те, обединявайки се в един документ, план, гонят цели, които ако не ги изпълняваме, можем да претърпим санкции. Тоест, срещу всяко едно евро вече се очакват конкретни резултати". 

Целите са свързани с доходността, която фермерите получават (това са предимно директните плащания на площ), добави Боянова. А също и с опазването на околната среда и климата. "Те са ключови, супернови и са доста завишени в сравнение на предходния период". 

"България ще разполага с около 8 млрд. евро, като средствата са разделени в двата стълба, като се включва и съфинансиране в програмите по селските райони. Там, където имаме инвестиционни мерки, държавата додава. Ние ще разполагаме с тези пари в рамките на 2023 - 2027, но не трябва да се усвояват, защото трябва да ги усвоим. Нужно е по-скоро да се стремим да постигнем целите, които сме си поставили".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.