Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Зад събитията в Иран стои предварително изработена стратегия

проф. Владимир Чуков, арабист и международен анализатор, "Светът е бизнес", 05.10.22

21:10 | 5 октомври 2022
Обновен: 16:55 | 7 октомври 2022
Автор: Таня Жекова

Ситуацията в Иран е наистина безпрецедентна и може да бъде сравнена само с революцията през 1979 г. Вече има бунтове във всички 31 области, включват се дори и нефтени работници. Тук става въпрос за много добре координирани действия и е вероятно да има и договорка с външни сили. Това коментира арабистът и международен анализатор проф. Владимир Чуков в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Вижда се, че всички, които искат да махнат тази теократична държава, знаят много добре какво правят. Подозирам, че има договорка с външни сили, които няма как да не са зад това, което става на терен. Когато има демонстрация в ислямска държава, в която на преден план са жените, винаги има сценарий и предварителна стратегия“, смята той.

По негови думи определението „размирици“ е определение на режима, докато самите демонстранти го наричат революция. Някои вече започнаха да сравняват тези събития продължаващи вече 3 седмици с ислямската революция през 1979 г. „Тя продължи 3 месеца докато не беше свален непоклатимият режим на шаха. Наистина виждаме нещо безпрецедентно, всички 31 провинции са засегнати. В момента в авангарда са студентите, но участват всички прослойки на обществото, също като 1979. Тогава основния лозунг е свобода, хляб, работа. Сега лозунга е изменен на жени, свобода, достойнство. Това е т.нар. революция на хиджаба“, отбелязва Чуков.

Гостът посочва и важната роля на кюрдското малцинство в тези събития. „Неслучайно иранската революционна гвардия обстрелва постоянно позиции на две ирански кюрдски партии, базирани в Северен Ирак. Документ, изтекъл се в медиите, до съвета за национална сигурност на Иран идентифицира кюрдите като едни от основните групи, виновни за размириците“, казва той.

Според Чуков режима в Иран е изключително важен за Русия. Иран е нещо като лаборатория за Русия, тъй като Иран е многонационална държава с над 50 националности, а в Русия те са 126. Начинът, по който се управлява тази многонационална държава пряко влияе върху начина на разсъждение в Кремъл. И двете страни имат един и същ модел на управление“, смята той.

На този етап никой не се ангажира с прогнози относно съдбата на режима в Иран, казва гостът. Според правителствените медии всичко вече е утихнало и е под контрол, но това не е така. Професорът отбелязва, че на терен излизат само полицията и доброволците, които подкрепят режима, а самата революционна гвардия не е излязла.

„Ако те искаха да го направят щяха отдавна да са смачкали протестиращите,  както през 2009 г. Сега нещата изглежда са се променили. Преди 2-3 дни имаше интересна сделка – Иран се съгласи да пусне 7 американски граждани, които от години стоят в ирански затвори. В същото време Ливан и Израел се договориха за нефтените находища в оспорваните си територии, което е безпрецедентно. Ливанското правителство, което е много силно повлияно от Хизбула, направи отстъпки. В същото време Южна Корея се съгласи да размрази 7 млрд. долара замразени ирански фондове. Въпреки че иранската сделка не се получи, получи се споразумение с което квотата на Иран на световните нефтени пазари се увеличава от 400 000 барела дневно до 1.8 милиона барела дневно, което е над 4 пъти повече“, припомня гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.