Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Безумие е да загърбим фосилните горива без да имаме алтернатива

проф. Георги Рачев, климатолог, "Светът е бизнес", 19.08.22

21:10 | 19 август 2022
Автор: Таня Жекова

Зелената сделка е прекрасно нещо и Европа се нуждае от нея, но в нея има крайности, които са против общата визия на икономиката. За да може да се осъществи първо трябва да подготвим почвата за нисковъглердна икономика. Това коментира климатологът проф. Георги Рачев в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водеш Ивайло Лаков.

„Целият прогрес на човечеството се дължи на трите основни стълба на енергията – тя трябва да е изобилна, леснодостъпна и евтина. Когато осигурим зелена енергия, няма проблем да отхвърлим фосилните горива. Когато намерим как да заместим природния газ било с водород, било с амоняк, тогава можем да затворим мощностите“, смята професорът.

По негови думи настоящата суша и ниските нива на реките в Европа, които се наблюдават, имат своите прецеденти както в по-далечната 1973 г., така и през 2003 г. и 2018 г. „От икономическа гледна точка това е лошо, особено за транспорта. Дунав е втората по големина река в Европа след Волга и единствената, която тече от запад на изток. Аз имах възможност да посетя българския участък на Дунав и наистина водата е на много ниско ниво, много от шлеповете и корабите или не пътуват, или както в Рейн са натоварени на 25% или 50% от възможностите си, защото има опасност да заседнат. Това оскъпява стоките, а сега в Германия отварят въглищните централи и въглищата не могат да достигнат до тях“, отбелязва той.

Освен Германия, енергетиката във Франция също страда, защото там се нуждаят от големи количества вода за охлаждане на ядрените реактора. Според проф. Рачев проблемът е не само в ниското ниво на водата, а и във високата й температура. „С АЕЦ проблемът е голям, защото освен че нивото на водата е ниско, температурата й е висока и тогава ако реактора работи с пълна мощност ти трябва два пъти повече обем вода. Това е и екологичен проблем – изхвърляш голямо количество топла вода в реките. В Ввейцария се повдигна сериозно въпроса, тъй като много риби не могат да търпят вода с температура над 25 градуса и умират“, казва той.

Мнението на госта е, че при всички положения човешката дейност се отразява на климата, но не е ясно до каква степен. Той отбелязва, че в момента тече и процес на силно заселване и застрояване на крайбрежните райони. Това означава, че извънредните природни явления ще имат много по-голям отзвук заради по-голямото население в тези рейони.

 Според него плавния преход на САЩ към „озеленяване“ на икономиката без да се нанасят сериозни щети на благосъстоянието е пример, който можем да следваме. „САЩ е държавата, която беше абсолютен екологичен гангстер с 21 тона въглероден диоксид на глава на населението, а сега нивото е 17 тона и върви към 16, което показва колко по-зелена е Америка. Заедно с Китай те наистина са най-големите замърсители замърсители. Те имат амбициозна програма да направят америка по-зелена, но не с тази екзалтираност с която го прави Европа. Друг проблем е, че много трудно ще се постигне глобално равновесие, защото опазването на въздуха, ограничаването на въглеродните емисии и температурата примерно до 1,5 градуса е световен проблем и той не може да бъде разрешен чрез локални и местни инициативи, дори такива в САЩ“.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.