Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преговори с "Газпром" не бива да се водят - тя е изцяло мобилизирана за военни цели

Юлиан Попов, съветник в Европейската климатична фондация, в "Светът е бизнес", 16.08.2022

21:05 | 16 август 2022
Автор: Галина Маринова

От гледна точка на зависимост от внос България стои много добре на европейската енергийна карта. България е четвъртата най-енергийно независима държава в ЕС, защото има собствени енергийни източници, като в това число се смята и ядрената енергия. Това каза Юлиан Попов, съветник в Европейската климатична фондация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Отказването от въглищата трябва да се разглежда като процес. Ние, за да се откажем, трябва да изградим мощности, които са алтернативни и които са и по-евтини. В този процес ние сме закъснели, но аз не бих предложил първо да се откажем от тях, а после да мислим как да ги заместим".

Точно обратното, трябва да увеличаваме енергийната ефективност, да увеличаваме широкия спектър от възобновяема енергия, защото те се допълват, поясни събеседникът. "Това са соларна енергия, вятърна енергия, биомаса, отпадъци и т.н. Също много важно е да се търсят локалните източници на енергия". 

Това, което категорично трябва да се направи, е да се деполитизира и да не бъде кампанийно доставянето на газ. Всяко количество газ, което може да бъде доставено в България - трябва да бъде осигурено, дори да е излишък, подчерта гостът. 

"Преговори с "Газпром" не бива да се водят по простата причина, че "Газпром" е изцяло мобилизирана компания за военни цели. Това е просто факт, дори и да оставим настрана моралния проблем, който не би трябвало да оставяме встрани". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.