Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Свръх оптимистичен сценарий е правителството да се задържи до местните избори

Петър Чолаков, политолог, в „Светът е бизнес”, 16.05.2022

21:04 | 16 май 2022
Обновен: 22:10 | 16 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Изследване на „Тренд”за електоралните нагласи показа, че 8 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Една от новините, която произведе изследването на „Тренд” е, че „Възраждане” минава БСП и става четвърта политическа сила, което е впечатляващо. Свръх оптимистичен сценарий е това правителство да успее да се задържи до местните избори догодина. Основният проблем за кабинета е, че се свива електоралната подкрепа за партиите в него и е възможно те да се замислят дали не е по-изгодно да отидат на избори. Този въпрос стои много сериозно пред „Има такъв народ”, БСП, а „Продължаваме промяната” са вече на повече от 6% зад ГЕРБ. Но ГЕРБ начело с Бойко Борисов не е много удобен партньор и е необходима промяна на лидерството в тази партия. Това каза Петър Чолаков, политолог, в предаването ”Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По-интересното за България като член на НАТО и ЕС е, че тук има няколко политически проекта, които малко или повече симпатизират на ценностите на Путин и на Кремъл.

Политическото развитие на ситуацията зависи дали Кирил Петков е намерил решение на проблема с енергийната криза. През последните дни рухна митът, че България е до толкова зависима от руските въглеводороди, че ако те бъдат спрени, тя загива.

Ако политиката на Петков, който се опитва да провежда енергийна диверсификация, се случи, това ще бъде много сериозен удар върху путинофилията в България. Ако това нещо се случи, то би се отразило отрицателно на такива политически проекти като „Възраждане” и проекта на Стефан Янев. Вторият важен компонент е пресичането на кремълската пропаганда, която е през медиите чрез разпространяване на фалшиви новини.

Главният прокурор Иван Гешев се оказа много добър политически играч и много добре се ориентира в ситуацията. Досега се смениха много парламенти и министър-председатели, но той продължава да бъде главен прокурор.

„Не е сигурно кое ще стане – дали Иван Гешев ще си отиде или правителството ще си отиде”.

Не очаквам някакви радикални и революционни действия от негова страна било то по отношение на Бойко Борисов или някой друг, подчерта събеседникът.

По отношение за обявения национален протест на 18 май Чолаков посочи, че само с протести от един или друг бранш няма да се разклати сериозно основата на това управление.

„Нормално е правителството да не може да развърже чувала и да даде на всички. Кризата не е причинена от Петков и сегашната четворна коалиция, при всичките ѝ дефекти. Става дума за война, за глобална енергийна криза, за инфлация”.

„Ако има очакване в правителството да бъде туширано социално недоволство чрез раздаване на пари, трябва да видим дали може да си го позволим”.

Евентуалното присъединяване към НАТО на Финландия и Швеция радикално променя общата архитектура на Европа, защото бяхме свикнали да говорим за неутрални държави. Действията, които предприе Владимир Путин и политиката на Кремъл, доведоха до ръст на популярността на НАТО.

„НАТО излиза по-популярна от всякога, но не и в България”, изтъкна събеседникът.

Що се отнася до развоя на войната и дали ще приключи скоро Чолаков посочи, че войната би имала по-бърз изход, ако вътре в обкръжението на самия Путин се промени нещо и се реши да се отърват от него. Въпросът е, че той през годините си изгради предана лично на него гвардия, олигарсите са назначени лично от него. Ако Путин загуби позиции, не е ясно кой ще дойде след него.

Още за разместването в електоралните нагласи и губи ли база управляващото мнозинство може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.