Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Безпомощният ЕС само засилва апетита на Путин за Източна Европа

Мартин Табаков, политолог, "Светът е бизнес", 21.02.2022 г.

21:01 | 21 февруари 2022
Автор: Даниел Николов

От окупирането на Крим и откъсването на Донбас през 2014 г. Европейският съюз не е предприел действия, които да накарат Русия да си направи равномесметка за последиците. И ЕС, и САЩ започват да осъзнават, че Западът не винаги успява да реагира подобаващо на предизвикателствата, защото ги разглежда предимно от икономическа гледна точка. С настоящата криза по границите на Украйна се завръща разговорът за сигурността в нейния военен и отбранителен аспект, заяви политологът Мартин Табаков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Без руснаците да нахлуят конвенционално в Украйна, те вече печелят отстъпки от НАТО. Алиансът вече е склонен на компромис по отношение на военните обучения в членовете си в Източна Европа, да ги регламентира с руската страна, да договори къде ще разполага своите ракетни установки... Продължаваме да бъдем безпомощни, след като правим такива отстъпки на руската държава. Трябва да се научим, че когато се преговаря с Русия, трябва да се преговаря от позицията на силата, защото в противен случай, става това, което виждаме в момента - отстъпка след отстъпка."

Въпреки дипломацията и декларациите се вижда само засилен апетит на Кремъл спрямо Източна Европа и безпомощност на Европа.

"Преди година с първото струпване на руски въоръжени сили по границата с Украйна, анализирахме каква е съдбата на Украйна. Година по-късно говорим каква е съдбата на цяла Източна Европа, което е немуниуем успех на руската външна политика в региона, защото успя да разшири сферата, на базата на която иска да говори със Запада."

Няма гаранции, че евентуална нова среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин ще има някакъв по-голям ефект от предишната конференция в Женева, която постигна - както се оказа - само временно изтегляне на руските сили от границите на Украйна. Тази среща е и печалба за Путин, коментира Табаков.

"Дипломацията, по начина по който е начертала разрешаването на този конфликт в рамките на Минските споразумения, маркира едно голямо предимство за Москва, защото те предполагат специален статус на Донбас. Това означава, че руснаците посредством своите прокси сили на терен, ще имат изключително голяма дума по отношение на стратегическите избори, които Украйна ще прави оттам насетне."

В този контекст няма логика да се очаква пълно руско нахлуване в Украйна, смята Табаков. Това само ще даде повод на Киев да излезе от Минските споразумения, които работят в полза на Москва. 

"Ако нахлуят... дори тяхната пропаганда няма да може да го оправдае толкова лесно."

Макар да има рускоговорящо население и руски симпатизанти в Донбас, това въобще не е така в Западна и Централна Украйна и една пълномащабна атака създава риска "Украйна да стане един руски Афганистан", каза Табаков.

Всички държави от Източна Европа, с изключение на България, настръхнаха допълнително от амбициите на Русия, но и те виждат някаква форма на предателство от западните си партньори, които сякаш не оценяват руската заплаха, и Кремъл успя да се възползва от това разминаване, смята Табаков.

"Във Франция и Германия съществува желание за по-голяма диалогичност спрямо Руската федерация, какъвто подход не се вижда в балтийските държави, Полша, Румъния, САЩ."

Държавите от Западна Европа, с изключение на Великобритания, подценяват заплахата от руската политика в Източна Европа, добави Табаков. Въпреки всички декларации за общи действия срещу Русия, включително и на току-що провелата се Мюнхенска конференция по сигурността, няма консенсус по отношение на икономическите санкции.

"Германците казват "всички опции" включително нестартирането на "Северен поток 2" са на масата, но на практика знаем, че те няма да го жертват, ако Русия започне нов тип агресия спрямо Украйна."

Даже и при прекомерни икономически санкции, "Газпром" трудно ще спре изведнъж доставките на газ, защото има дългосрочни договори с ЕС и държави-членки на ЕС, смята Табаков.

"За по-малки държави руснаците е възможно да направят шантаж, но когато си подписал договори с ЕС е малко по-различно... Стратегически, Русия се опитва да задържи своя пазар в ЕС и не иска да стане прекомерно зависима от износа на ресурси към Китай. Това е много важно за Русия, за да може да формира по-добри за нея цени."

Макар Русия да е източник на 40% от природния газ за Европа, три четвърти от приходите от природен газ на Русия идват от Европа, напомни Табаков. "Дори Китай не може да им даде това като приходи."

Не може да се очаква Русия да фалира заради санкциите, както се случи със СССР, защото няма подобен натиск за превъоръжаване, който да прегрее бюджета. 

"Русия направи не малко, за да диверсифицира своите източници на приходи - развива добри търговски отношения не само с Китай, но и с Индия."

Путин може да разчита и на продажби на оръжие към множество страни, а и няма да бъде притиснат от общественото мнение вътре в страната.

"Гражданското общество в Русия не е особено развито, поне по начина, по който сме свикнали в Европа. Каквито и икономически неудобства да бъдат причинени от режима на Путин спрямо самите руснаци, той не е длъжен да се съобразява с това."

Какво друго бе обсъждано на Мюнхенската конференция по сигурността, какво може да се очаква от Кремъл и как се развиват преговорите по ядрената сделка с Иран може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.