Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инфлационният ефект на бюджет 2021 година вече е изчерпан

Георги Ганев, икономист, депутат от "Демократична България" в 47-ото НС, в Светът е бизнес, 30.11.2021

21:00 | 30 ноември 2021
Обновен: 21:58 | 30 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

Инфлационният ефект на бюджет 2021 година вече е изчерпан. Има такъв. Ефектът вече е тук и не мисля, че тепърва ще се разгръща. Това каза Георги Ганев, икономист, депутат от "Демократична България" в 47-ото НС, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков

Този източник на инфлация, според госта, дори не е най-силния. Другите източници на инфлация са първо - световната, изключително хлабава, парична политика без бърз растеж на икономиките. "Тепърва ще усещаме последствията от тази политика". Вторият източник е острото нарастване на цените на горивата. "Енергийните експерти твърдят, че това е временен епизод и към пролетта на 2022 година ще има видимо отхлабване на тези цени, свързано с увеличаването на предлагането и отслабване на търсенето". 

По повод перспективите за създаване на правителство Ганев каза, че "интуицията" му подсказва, че "е по-вероятно да има правителство, отколкото да няма".

"Имаше два начина, по които нещата можеха да се случат. Единият беше всяка от политическите сили да излезе и да използва прозрачността на форума, за да се позиционира като по-популярна, по-важна, като се фокусира върху различията. Другият беше - дайте да намерим по какво сме съгласни и после да решим дали това е достатъчно за основа на едно коалиционно управление. Случи се вторият сценарий".

Участвах в две групи - едната по икономика и другата по финанси, сподели Ганев. "В областта на икономиката нямаше толкова много неща, по които да не сме съгласни, което означава, че всички, които се изказваха и поставяха предложения на масата, бяха помислили първо дали те ще бъдат приемвили и за останалите. Разминаванията бяха по-скоро в детайлите от типа на това колко бързо трябва да се действа, а не толкова по същество".

Световната икономиката след COVID ще търси диверсификация във веригите на доставка на всякакви продукти, заяви гостът. "В резултат на това в бъдеще време стопански райони в света, които сега не са се движили толкова бързоу сега може да започне да взима от пазарния дял на Китай. Визирам Индия и Африка. Може да се окаже, че 21 век принадлежи на Африка. Другата промяна е, че всякакви бизнес процеси и практики могат да бъдат ревизирани с оглед дистанционната работа без физически контакт и пътуване".

Промени и в образователния процес като цяла предвижда вбъдеще гостът, като каза, че дори и без COVID дистанционното образование ще развие нови тенденции, стига методите му да се окажат по-ефективни

Какви са конкретните допирни точки и спорни теми, които са дискутирани в групата по икономика и в групата по финанси? Как изглежда през погледа на икономиста българската икономика към момента? Има ли политически консенсус за влизане в еврозоната

Повече вижте във видеото.