Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Газпром няма да задейства "Северен поток II" до края на този отоплителен сезон

Д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в "Светът е бизнес", 29.11.2021

21:00 | 29 ноември 2021
Обновен: 07:38 | 30 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

Не, няма да има инвазия на Русия в Украйна и това, което виждаме в момента е повторение на вече видяното по-рано през тази година. Става въпрос за демонстративни действия, които целят да окажат натиск, както върху Украйна, така и върху нейните съюзници от Европейския съюз и САЩ. Това каза д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Това е демонстрация на сила и мощ и донякъде политика на изнудване - ако вървят в лоша посока отношенията между ЕС и Русия, "ние пък с какъв инструмент разполагаме и можем да изострим още повече ситуацията с Украйна".

"Има една дефанзивна цел на този натиск - да не бъдат правени опити да се променя сегашното териториално статукво, при което Украйна не контролира, нито Крим, нито голяма част от Донбас. Да бъде обезкуражена Украйна и нейните евентуални партньори това да не се случва. Второ - да бъде малко по-сговорчив ЕС в диалога с Русия по някои други теми, например за газовите доставки, за Северен поток II, за санкциите и т.н. Да стане ясно, че Русия може да ползва и като разменна монета този военен натиск. Тя изтегля своите сили и казва - ето, ние направихме жест на добра воля". 

Очевидно е, че Северен поток II не е икономически проект, защото от икономическа гледна точка Русия може и без него да си доставя договорените обеми газ в Европа, като газът минава през Украйна. Тази дискусия обаче вече не е актуална, каза гостът. "Тя беше актуална докато започваше строителството. Сега технически той вече е завършен. Премества се борбата върху сертификацията и началото на експлоатацията". 

След като се разбра, че Байдън не е склонен да спазва стриктно санкциите, макар и записани в закон, борбата се прехвърли в Германия, поясни специалистът. "Мрежовият регулатор, който контролира енергийната мрежа в Германия, трябва да даде лиценз на компанията "Северен поток II".

"При сегашните проблеми аз съм сигурен, че Газпром няма да успее да задейства "Северен поток II" до края на този отоплителен сезон, а някои колеги казват дори, че няма да успее поне до лятото".

Беларус се приближава все повече към Русия и все повече се отдалечава от Европейския съюз, коментира Димитров. "Има постоянно мигрантско напрежение. Безконтролно движение на мигранти в страната там не е възможно. Те биват насочвани или отдалечавани от границата с Европейския съюз".  

На въпроса коя е най-горещата тема, която ще се коментира на срещата на външните министри на НАТО в Латвия, гостът каза: "Това е най-горещата тема - конфронтацията с Русия и Беларус като прокси на Русия в тази конфронтация. Балтийският регион и Полша са горещите точки. Тези държави искат по-голямо военно присъствие на НАТО, защото са демографски и икономически джуджета и не биха могли да отговорят на такова предизвикателство".

"От НАТО казаха, че очакват да се проведе в скоро време заседание на съвета НАТО-Русия. Това е политически формат който не се е събирал от около година и половина. НАТО няма нищо против да говори по тези теми".

 "След Brexit Великобритания е един друг свят". 

Възможно ли е в тази ситуация Украйна да не издържи на напрежението и "да мигне" първа? Има ли радикализация на настроенията в Киев? Ако Украйна направи опит да си върне части от Донбас? Доколко е илюзорна европейската и НАТО перспектива на Украйна? Съзнателно ли Русия направи така, че Украйна да се превърне в нежелан и рисков партньор за ЕС и НАТО? Германските партии (Зелените и Свободната демократична партия) ли са причините за трудностите при лицензирането на "Северен поток II"? Имаше ли натиск от страна на Путин и Газпром за по-бързо лицензиране на "Северен поток II"? Нормално ли е да има такова дипломатическо напрежение между Великобритания и Франция? Великобритания иска от Франция същото, каквото ЕС искаше от Турция относно мигрантите. В какво се обвиняват двете страни?  

Повече вижте във видето.