Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Вирусът ще се връща отново и отново без ваксини и контрол над мерките

Д-р Петър Марков, епидемиолог от Лондонско училище по хигиена и тропическа медицина, 10.11.2021

21:03 | 10 ноември 2021
Обновен: 11:31 | 11 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Най-важният фактор за това, че България оглави най-черните статистики в Европа за новозаразени и починали от COVID-19, е ниското ваксинационно покритие. Страната ни продължава да бъде на последно място по брой ваксинации против вируса. Това заяви д-р Петър Марков, епидемиолог от Лондонско училище по хигиена и тропическа медицина, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Ивайло Лаков. 

По мнението му, друг основен проблем, който трябва да стане център на дискусиите у нас е нивото на реален контрол върху противоепидемиологичните мерки, без който налагането и на най-строги ограничения е безпредметно.

“В продължение на 2 години българските граждани слушаха и четяха лъжи и изопачена и манипулативна информация по всички електронни и печатни медии, по радиото и телевизията. Този процес беше толкова дълъг и постоянен, че хората се информираха грешно.”

Д-р Петър Марков посочи, че на този етап дори ниско информираните хора трябва да знаят, че ваксините не предпазват на 100% от заразяване. Самата ваксина намалява много риска от това да се заразим, а ако това все пак се случи, то ваксинацията предотвратява тежкото боледуване и хоспитализацията.

“Важната разлика между Западна Европа и у нас е, че когато там дойдат вълни на инфекцията, всъщност умират много малко хора, почти никакви. Именно това е ефектът на ваксината.”

Д-р Марков коментира и медицинските основания да не се издава зелен сертификат при наличието на антитела в тялото. Той поясни, че антителата не дават яснота дали е прекарана инфекция или просто човек има поставена първа доза от ваксина.

“Антителата не се ползват никъде като основа за издаване на зелен сертификат. Хората с една доза ваксина нямат достатъчно ниво на защита за самите тях. Освен това те не са с гарантирано ниско ниво на риск да заразят околните.”

Според него въвеждането на зелен сертификат срещу първа доза от ваксина или преболедуване у нас е допустимо, предвид нивото на ваксинация в страната, само като временна мярка и то за не повече от месец и половина, през който да бъде завършен пълен ваксинационен курс.

Епидемиологът посочи, че ваксините на Moderna и Pfizer към момента се представят най-добре от общо четирите, които са одобрени в ЕС. Тези на AstraZeneca и Johnson&Johnson също дават доста добро ниво на защита, но то е осезаемо по-слабо от това на иРНК ваксините. Той препоръча на всеки, който се е ваксинирал с AstraZeneca и Johnson преди повече от 6 месеца да си сложи трета бустерна доза от някоя от иРНК ваксините. Това важи особено за възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Здравният експерт изрази своето мнение и по отношение на новите антивирусни лекарствени средства против COVID-19. Припомняме, че фармацевтичната компания Merk произведе хапче против вируса, а скоро се очаква и Pfizer да представят свой патентован лекарствен продукт. 

“Хапчетата не отменят нуждата от ваксинация. Ваксината е превенция. Тя ни пази от това да се разболеем, а не ни лекува след самото разболяване. Разбира се хапчетата са добра новина, те означават, че вече имаме още един инструмент срещу ковид кризата.”

Д-р Марков заяви, че хапчетата дават допълнителен шанс за живот на хората, които са в тежко състояние заради вируса.

 

Целия разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" можете да видите тук