Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Глобална програма за комерсиализация на технологии стъпва в България

Светът е бизнес, 23.02.2016

21:55 | 23 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Дидие Каан, Тексаски университет в Остин и доц. Евгени Евгениев, зам.-ректор на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Дидие Каан, Тексаски университет в Остин и доц. Евгени Евгениев, зам.-ректор на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобалната програма за технологична комерсиализация на Тексаския университет беше стартирана през 2001 г. Към 2016 г. е реализирана успешно в 19 държави от Азия, Латинска Америка и Европа и е докарала на бизнеса, който е най-големият ползвател на резултатите от програмата, над 1 млрд. щ.д. Идеята е тази Програма да се внедри и в България. Целта е да се подкрепи комерсиализацията и бизнес развитието, както в стартиращи компании, така също и в малки и средни предприятия. Това каза Дидие Каан, консултант в областта на стратегиите и растежа и представител на Тексаския университет в Остин в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Имаме много сложен процес за анализиране на проектите и в края на процеса избираме най-добрите иновативни идеи, за да ги подкрепим“.

На въпроса как се осигурява финансирането, д-р Каан отговори, че във всяка държава въпросът е решен по различен начин. В някои държави това става чрез държавни агенции, в други чрез програми за регионално развитие, а на места се намесва Световната банка или корпорации.

Най-силен потенциал за внедряване на програмата в краткосрочен план има ВУЗФ, който е бизнес-ориентиран университет и може да привлече инвестиции от корпоративния сектор. В дългосрочен план, каза д-р Каан, програмата може да се разгърне с по-широко сътрудничество, което ще включи и други университети, държава и инвеститори от частния сектор.

„Необходимостта от реализация на Глобалната програма за комерсиализация на технологии на Тексаския университет е очевидна", каза доц. Евгени Евгениев, зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ. "У нас работят акселератори, които финансират проекти до 200,000 евро и рискови фондове, които работят по проекти за над 1 млн. евро. Липсват фондове, които финансират между 200,000 евро и 1 млн. евро и тук е именно ролята, която може да играе една бъдеща Програма за глобална комерсиализация на технологиите в България". 

„80% от финансираните проекти са на стартъпи, 10% са изследвания в университети, 10% - на малки и средни компании. От 700 компании само 5% преминават избирателния процес“, каза Каан.

Водещи сектори в българската икономика - ИКТ и фармацевтичната индустрия - са потенциални кандидати за инвестиции чрез дялово участие в Глобалната програма на Тексаския университет в България, каза доц. Евгени Евгениев, зам.-ректор на ВУЗФ.

Чуйте още в целия коментар: