Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Германия е най-големият търговски партньор на България за миналата година

Д-р Митко Василев – управител на германо-българската индустриално-търговска камара. Светът е бизнес, 18.09.2018

21:00 | 18 септември 2018
Д-р Митко Василев. Управител на германо-българската индустриално-търговска камара.
Д-р Митко Василев. Управител на германо-българската индустриално-търговска камара.

Над 7,5 млрд. евро е стойността на стокообмена между България и Германия за 2017 г.  Това заяви д-р Митко Василев - управител на германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Германия е най-големият търговски партньор за България и най-големият пазар за български стоки за износ. Българският износ за Германия се развива много по-добре, отколкото вносът. Фигурират над 560 фирми членове от български, германски, международни компании. Най-голямата по численост двустранна камара е именно тази."

Германските бизнесмени и инвеститори питат кои са предимствата и недостатъците за развитие на бизнес в България, споделя д-р Митко Василев.

„България все още не се ползва с толкова добър имидж. Всяка година от 2005 г.  насам се провежда анкета за бизнес климата в 16 страни от Централна и Източна Европа. Правим сравнение с тях. По отношение на цената на работния труд и данъчната система сме с предимство. Недостигът на квалифицирана работна ръка, съдебната система, инфраструктурата, неефективната държавна администрация са проблем. Кръстовище между Изтока и Запада сме. Плоският данък се счита за предимство, както и данъчната система.

Гостът определи, че по отношение на търговията "нещата изглеждат прекрасно".

 "Имаме ръст от още 8 % за първото полугодие и ако спазим тази тенденция, ще надвишим 8 милиарда евро. Не така стоят нещата при инвестициите. Немските инвестиции възлизат на 130 милиона евро. Трябва ни повече работа. В областта на поддоставчиците на автомобилни части се привличат фирми от Германия, те произвеждат компоненти за автомобили."

Предстои и участието на няколко български фирми на конференция, провеждана в Германия, посочи още гостът. 

"Конференцията „Индустрия 4 0“ или още „Икономика 4 0“ обхваща сферата на дигитализацията и областта на стартъпите. В  България изоставаме донякъде, но в някои области сме водещи. Ще изпратим 4 български фирми на Start.up Germany 2018. За нас е чест да имаме такива малки, средни фирми с подобни с иновативни, водещи идеи. Едната от фирмите произвежда енергия от детски площадки. Ще пристигнат гости от Германия и ще имаме възможност да демонстрираме част от нашата работа."

Причината за сложните отношения между САЩ и Германия идва от САЩ и избора на президент, посочи още Василев и добави, че опасността продължава да съществува. Германия дължи много на Щатите, на плана Маршал след Втората световна война, поясни той.

Според него ако се стигне до търговска война, ползи няма да има нито една от държавите, категоричен е д-р Василев.

Вижте целия разговор във видео материала.