Investbook - архив

Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, Investbook, 13.03.2017

20:30 | 13 март 2017
Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива. Това коментира вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова в ефира на Investbook с Велко Каменов. 

По думите ѝ намаляването на броя на студентите, които ще бъдат приемани държавна поръчка, до 60% от общия брой е стъпка в правилната посока, но е необходимо извършването на много по-сериозни структурни промени. 

"Университетите позволиха да има празно място, за да могат да се появят стотиците тренинг компании и платформи", коментира още вицепрезидентът на ВУЗФ. "Това е огромно перо за финансов ресурс в западните университети", допълни тя. "В чужбина университетът е предпочитан партньор за бизнеса, докато в България това все още не се случва", отбеляза Смилкова. 

"Последните данни на LSE показват, че онлайн университетите забавят темпа си на развитие, тъй като се наблюдава връщане към търсенето на традиционните университети", подчерта тя. Според Смилкова в бъдеще традиционното образование ще се завърне или ще станем свидетели на някакъв хибрид между него и онлайн обучението.

Вижте целия разговор във видеото: