Investbook - архив

ЧЕЗ ще инсталира 500 хил. умни електромера в България

Петър Холаковски в Investbook, 14.12.2016

21:08 | 14 декември 2016
Автор: Кирил Петков
Петър Холаковски, изп. директор на ЧЕЗ Електроразпределение България АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Холаковски, изп. директор на ЧЕЗ Електроразпределение България АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестициите на ЧЕЗ Разпределение през 2017 ще бъдат фокусирани върху автоматизация на електроразпределителната мрежа, като целта е да се подобри качеството на електрозахранването на клиентите и да се ограничават прекъсванията. Това каза изпълнителният директор на "ЧЕЗ Разпределение България" АД Петър Холаковски в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Един от най-важните проекти, които стартират през 2017, е инсталацията на т.нар. умни електромери, като в следващите 5 години ще се стремим да инсталираме около 500 хил. електромера". 

ЧЕЗ Разпределение е собственик на разпределителната мрежа в България, като извършва лицензионната си дейност в мрежата на Западна България, управлявайки разпределителната мрежа, и обхваща 57 хил. км. електропроводи, 16 хил. трафопоста, 23 подстанции, 2,1 млн. електромера. Компанията е и единствена, управляваща мрежа високо напрежение 110 киловолта в София, каза Холаковски. "С тази мрежа осигуряваме електрозахранването на 3 млн. потребители".

По думите на госта за единадесет години, от стъпването си на българския пазар дружеството е инвестирало 900 млн. лв., като основните цели на инвестициите са автоматизация на мрежата, подобряване на качеството й, а "в последно време не-по-малко важно е изкупуването на енергийно оборудване, изградено от клиенти". През 2016 инвестицията на ЧЕЗ Разпределение България е около 90 млн. лв.

"Започнахме изграждането на учебен център с цел симулиране на разпределителната мрежа, където всички студенти или служители могат да тестват работата на терен, но безопасно - при напрежение до 24 волта". 

Как ЧЕЗ си взаимодейства с регулаторните органи по отношение на инвестициите? Кои са най-големите, осъществени проекти на дружеството през 2016

Вижте повече във видеото с целия коментар: