Investbook - архив

Игровизацията е ключ за подобряване на финансовата грамотност

Гергана Грънчарова в Investbook, 08.12.2016

21:00 | 8 декември 2016
Автор: Кирил Петков
Гергана Грънчарова, основател на Стартъп компанията за финансова грамотност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Гергана Грънчарова, основател на Стартъп компанията за финансова грамотност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма как да очакваме от българските деца да имат добра финансова грамотност, след като техните родители не знаят основните принципи на финансите. Това каза създателят на стартъп компанията за финансова грамотност LeadersPlay Гергана Грънчарова в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. „Над 60% са хората в работоспособна възраст, които открито признават, че нямат финансова грамотност“.

„Компанията, която създадох се занимава с обучение на деца в областта на финансовата грамотност, предприемачеството и изграждане на социални умения. Нашите обучения са базирани изцяло на игри, защото материята е доста сложна не само за деца, но и за възрастни“.

Цялостната образователна система не е актуална по отношение на предоставяне на финансови знания, но главният проблем е в липсата на мотивация от страна на преподавателите да направят часа на децата по-атрактивен и внедряване на игровизацията, каза още Грънчарова.

"Чрез игра и особено, когато се използват мобилните технологии, децата могат да научат много неща по много лесен, достъпен и интуитивен начин".

Плашат ли се българските преподаватели от разчупване на модела на обучение и въвеждане на игровизацията, като педагогически метод? Какви са трудностите, които среща един млад предприемач в България при внедряване на иновации? Трябва ли да се плашим от дигиталните технологии?

Вижте целия коментар: