В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Рекордно висок ръст за европейските акции

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие", 26.10.2021

15:33 | 26 октомври 2021
Обновен: 08:30 | 27 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Европейските акции се покачват рекордно високо, тъй като сезонът на корпоративните отчети навлиза в разгара си. Това каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с около 0,6% тази сутрин, като Reckitt Benckiser подкрепи акциите на компании за лична грижа, след като повиши прогнозата си за ръст на продажбите през цялата година.

"Производителят на лекарства Novartis и кредиторът UBS също спечелиха, след като печалбата от швейцарските гиганти надхвърлиха прогнозите."

Друга е посоката за Orange, при която е налице спад след като френската телекомуникационна компания отчете по-лоши от очакваните приходи.

В по-общ план европейските акции се повишиха с около 4% през октомври, на път са да отбележат най-добрия си месец от март насам, възстановявайки се от волатилността, предизвикана от енергийната криза, по-високата доходност на облигациите и забавянето на растежа в Китай.

"Встрани от акциите, петролът Brent отчете малка промяна в цената, около $86 за барел, тъй като инвеститорите преценяваха перспективите по отношение на преговорите между световните сили, които могат да проправят пътя за нарастване на износа на ирански суров петрол."

Междувременно доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, както и доларът бяха стабилни.

Златото се държи над $1800 за тройунция, а биткойнът се движи около $62500.

Така че като цяло е налице спокоен ден на всички пазари, като акциите се покачват глобално.

Предстоящо:

След по-слабия отчет на Facebook снощи, Twitter, Alphabet и Microsoft ще публикуват отчетите си след затварянето на пазара днес.