В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

По-екологичното земеделие в ЕС означава положителна промяна в цял свят

Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие "Биоселена", "В развитие", 25.10.2021 г.

18:25 | 25 октомври 2021
Обновен: 12:23 | 28 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Необходимо е Министерството на земеделието да представи ясен бюджет за реализирането на прехода към екологично земеделие. За момента такъв няма, като намеренията на министерството не са ясни и по тази причина не очаквам в следващите месеци да има особена промяна в сферата. Това каза Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие "Биоселена", в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Апостолов е участник в работната група, която трябва да изготви Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони, който България трябва да представи в Брюксел до края на годината. Той обаче не очаква до края на годината в сферата на земеделието в страната да има особени промени.

По думите му държавата трябва да заеме ясна позиция за това как земеделието и животновъдството ще преминат към по-екологични процеси. Според него държавата трябва да предостави и стимули за производителите, които да започнат да използват по-малко пестициди и препарати, които вредят на околната среда. 

Стратегията "От фермата до трапезата" е много добре премислена, целите са много добре съобразени с това, което искаме да постигнем" посочи Апостолов. Повишаването на изискванията към вноса на храни извън Европейския съюз ще има ефект върху глобалното производство. Така ако в ЕС има изискване плодовете и зеленчуците, които се внасят, да са произведени по екологичен начин, това ще има положителен ефект върху климатичните промени, каза той. 

По думите му в медиите и в публичното пространство има много пропаганда и невярна информация за целите на стратегията и прехода към екологично земеделие. Това отново е проблем, който може да бъде решен само с ясна политика на държавата в посока на изпълнението на целите в стратегията за прехода, сред които са намаляването на използването на пестициди с 50% и изкуствени торове с 20%. 

Един от най-големите потребители на храна са държавните институции. Ако те въведат изискване в обществените поръчки за училища, болници и детски градини за хранителните продукти, които купуват да са произведени по екологичен начин, този преход ще се реализира по-бързо, посочи още Апостолов. 

Целия разговор гледайте във видеото.