В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Корпоративните печалби за третото тримесечие ще бъдат по-високи от очакванията

Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, „В развитие“, 25.10.2021

18:47 | 25 октомври 2021
Обновен: 18:47 | 25 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

"През уикенда имах дежа вю и се върнах няколко месеца назад, когото страната се управляваше от бившия премиер Борисов. Вчерашната среща в президентството, която беше в стегнат форма с предварително подготвени доклади от министрите какво е трябвало да се свърши и какво са свършили наподобяваха предварително изготвените стенограми от Борисов 3, където той показва колко бащински и еднолично се грижи за неговите граждани и държавата". Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Подобно впечатление е създала и липсата на служебния премиер – Стефан Янев на срещата при президента. Румен Радев заявяви, че подкрепя въвеждането на зеления сертификат, но не и начина, по който са го въвели. От тази седмица поетапно учениците трябва да започнат да се връщат на училище. След срещата днес на министрите Кацаров и Денков ще имаме подробности как и кога ще се случи. По отношение на сертифицирането с антитела – няма никакво решение, тъй като и на европейско равнище все още няма становище.

Ваксинационният процес се ускорява и наподобява това, което се е случило в някои европейски страни още през лятото – като Франция и Италия. В Италия са въвели зелени сертификати в доста по-строга форма.

„Това, което виждаме тук е нищо в сравнение с италианските мерки.“

В Италия и Франция е имало много по-големи демонстрации, за разлика от София и Стара Загора. Които вече са стихнали. В Германия и Франция са обявили България и Румъния за високо рискови области.

„20% от новите случаи са от Източно Европа, при положение, че целият регион е само 4% от световното население.“

Друга новина, засягаща България е за Вера Су. След като бе разтоварена голяма част от товара на кораба в четвъртък, петък, спасителната операция тази събота е била неуспешна заради скъсано въже. В неделя времето се е влошило и операцията е оставена за днешния ден.

Навлизаме в сезона на отчетите, който ще бъде тази и следващата седмица. Засега се счита за доста успешен, въпреки разочарованията на IBM и SNAP. Като SNAP е повлякъл акциите на всички технологични компании, които зависят от рекламите. Има индикации как през третото тримесечие корпоративните печалби ще бъдат по-високи от очакванията на анализаторите и самите компании. Публикуваните досега компании са с 12% над прогнозите.

„Финансовият сектор е по-напред с над 20% разлика. Следван от сектора на здравеопазването.“

В края на седмицата се очакват данни за БВП в редица държави за третото тримесечие. Германия, Франция, Италия, за Еврозоната. Потребителски климат на Мичигън в САШ, безработицата в Япония. БВП-то на развиващите се пазари като Полша и Чехия и Мексико ще излязат този петък. Също така някои Централни банки ще проведат своите заседания като не се очакват големи изненади за решенията, които ще вземат.

Целият разговор можете да чуете във видеото.