В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България може да се превърне в енергиен център на Балканите във ВЕИ сектора

Димитър Енчев, изпълнителен директор на CWP Europe, „В развитие“, 21.10.2021

17:25 | 21 октомври 2021
Обновен: 17:35 | 21 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Страната ни винаги е била износител на електроенергия. Имаме добър потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия, тъй като можем да интегрираме огромно количество вятър и слънце, така че да се превърнем в енергиен център на Балканите. Това каза Димитър Енчев, изпълнителен директор на CWP Europe, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Скоро въглеродът ще бъде новата валута. С използването на ВЕИ бихме имали евтин ток. След като декарбонизираме енергийната система, ще привлечем международни компании, които биха искали да инвестират в България".

Водещата компания за развитие на енергийни източници CWP и един от най-големите независими търговци на енергия в света Mercuria искат да инвестират над 1 млрд. лв. в нови ВЕИ проекти у нас. CWP Europe вече работи по развитието на 2 гигавата ВЕИ мощности в Югоизточна Европа на обща стойност 1.9 милиарда евро, като има амбиции да разшири дейността си с проекти за енергиен преход в България, Сърбия, Румъния и Украйна.

"Югоизточна Европа е въглеродно най-интезивният регион в Европа. Тук все още доминират въглищата. В контекста на европейската политика за декарбонизация и въглеродните цени на емисиите електроенергията ще стане по-скъпа". 

CWP и Mercuria планират да инвестират в България около 500 милиона евро.

"България има потенциал във вятърния сектор. Дебатът за въглищата и прехода продължава да вълнува хората. За нас е въпрос на икономика. В страната ни има много добри места, където може да се произвежда вятърна енергия за под 50 евро на мегаватчас и слънчева енергия на същата цена", разказа гостът.

Димитър Енчев е на мнение, че ВЕИ има потенциала да измести добива на въглища, но трябва да има система, която да балансира изключването им.

"В България има добра база, върху която да стъпим – имаме АЕЦ "Козлодуй“, който дава добра базова мощност и различни ВЕЦ-ове. В контекста на българската енергийна система ВЕИ с малко добавени батерии към мрежата могат изцяло да заменят всички въглища на много по-ниска цена".

Друга тема от разговора бе свързана с енергийното бъдеще на Европа.

В момента виждаме ясно защо не е добре да разчитаме главно на природен газ. Зависими сме от външни фактори и пазари, които са непредвидими. Цената на електроенергията достигна рекордни стойности в цяла Европа. Трябва да има балансиращи мощности, които да работят в малка част от времето, а в по-голямата част енергийната система да е доминирана от ВЕИ, смята Димитър Енчев.

"Нямам нищо против ядрената енергетика. Това е базова мощност без въглероден отпечатък. Смятам, че съществуващите ядрени мощности трябва да работят възможно най-дълго. Проблемът с ядрените централи е, че им отнема около 10-15 г. да бъдат построени и са много скъпи".

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.