В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Необходимостта от извънредно финансиране на европейските икономики намалява

Борис Петров, икономист, "В развитие”, 10.09.2021 г.

17:25 | 10 септември 2021
Обновен: 18:26 | 10 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Най-лошото от ковид кризата е преминало, а в момента тече процес на циклично възстановяване на икономиката и централните банки вече трябва да мислят за свиване на извънредните монетарни стимули, които щедро са предостявили по време на пика на пандемията. Това каза икономистът Борис Петров, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.


По думите на госта, ЕЦБ е малко по-колеблива от Фед, когато трябва да комуникира нуждата за постепенна промяна в паричната политика

В четвъртък, ЕЦБ взе решение да намали обемите на месечните покупки по Програма за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, въведена през март 2020 г., като условното решение за бъдещето на тази програма и нейното рекалибриране ще бъде взето през месец декември. Тя ще изтече в края на месец март 2022 г., а досега е изпълнена на 70%.

“В момента имаме временен пик на инфлацията, който беше регистриран в края на месец август. Пикът е предизвикан от фактори, които за момента се интерпретират като временни.”

Според Петров, причините за това са няколко - повишаването на данък “Добавена стойност” в Германия, намален миналата година заради ковид кризата, както и на временното нарастване на цените на енергоносителите, спрямо същия период от миналата година. А също и на традиционните летни разпродажби на веригите магазини в Западна Европа.

“Това са временните фактори, които доведоха до пик на инфлацията от 3%.”  

По думите на госта, банкерите в ЕЦБ очакват, че средната инфлация до края на годината ще бъде 2,2%.

Въпросът, който стои пред централните банки относно инфлацията, е дали в следващите 2 години ще остане под 3%, както и на какво ниво ще се задържи. 

ЕЦБ има и още една програма за покупка на ценни книжа и върви с темпо 20 млрд. евро месечно, докато програмата свързана с ковид кризата до момента е вървяла средно с 80 млрд. евро месечно.

Гостът допълва, че заради по-високите пазарни очаквания е логично банката да даде сигнали, с които да тушира настъпващата инфлация, така че тя да не се реализира.

Според него, ползите от намесата на ЕЦБ на пазарите са били особено важни в началните етапи на ковид кризата, когато отново се появиха центробежните сили в рамките на паричния съюз.

"Виждаме, че тогава обема на тази програма беше изключително адекватен, тя беше достатъчно мощна, за да тушира очакваните съмнения."

Към момента финансовите условия за кредитиране и емисия на дългови книжа на европейските пазари са изключително спокойни и комфортни. Банката вече има достатъчно място и възможности да преразгледа програмата и да я рекалибрира спрямо текущите макроикономичски условия, на които сме свидетели след възстановяването на икономката от ковид кризата. 

 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.