В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политическата ситуация в Куба е напълно зависима от Венецуела

Естефания Мелендес, представител за ЮИЕ на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо, „В развитие“, 22.07.2021

15:32 | 22 юли 2021
Обновен: 17:01 | 22 юли 2021
Автор: Александра Попова

Ситуацията в Куба е диктатура – когато имате правителство, водено от същата партия в продължение на 60 г., това не може да бъде наречено по друг начин. Диктатурата е напълно зависима от Венецуела – не само от времето на бившия венецуелски президент Чавес, който започна процеса, продължен по-късно от Николас Мадуро. Това каза Естефания Мелендес, представител за Югоизточна Европа на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"В замяна кубинските власти предоставят на Мадуро разузнавателни услуги, които са използвани от него за репресии. Двете диктатури са като едно цяло – Мадуро следва заповедите от Хавана. Фактът, че тези процеси се случват в Куба, представляват желанието на кубинците не само за храна и ваксини, но и за свобода, подобно на хората във Венецуела".

Това е момент, в който демократичните ценности трябва да излязат на преден план, защото най-важното нещо са хората. Въз основа на доклада на ООН се казва, че Мадуро е извършил престъпление срещу човечеството с помощта на Куба, добави още гостът. 

Кризата във Венецуела е многостранна и изисква многообразни решения. В момента се опитваме да я разрешим, като усилията се ръководени от Норвегия, за да имаме един истински процес на преговори с режима. В тях участват още САЩ, ЕС и Канада. Съвсем наскоро те пуснаха съвместно изявление, че подкрепят тези усилия.

Според Естефания Мелендес главният проблем е, че режимът във Венецуела не е заинтересован от развитието на този процес, защото това пречи на техния интерес.

Ето защо ЕС трябва да положи сериозни усилия в подкрепата на тези преговори, за да се върнат всички страни на масата за преговори и бъде постигнато национално споразумение. То трябва да включва всички демократични сили във Венецуела и гражданското общество, смята гостът.

„Санкциите, наложени от международната общност на Венецуела, са основният лост в преговорите. Трябва да постигнем общ език, защото режимът поставя условие, че първо трябва да бъдат вдигнати санкциите, преди да започнат преговорите, но би трябвало да е обратното. Имаме нужда от политическо споразумение, което да доведе до свободни и честни президентски избори, както и парламентарни такива".

Друга тема от разговора бяха местни избори във Венецуела, които трябва да се проведат тази есен.

"Фактът ще има избори не значи те ще бъдат демократични, ако не бъдат постигнати международните демократични стандарти. Във Венецуела има над 300 политически затворници, които трябва да бъдат освободени. Голяма част от демократичните сили в страната имат забрана да участват в изборите. Изборната комисия не трябва да е партийно обвързана, а в момента тя е точно такава".

В момента комисията на ЕС е в Каракас за оценка на условията за провеждане на местните избори.

„Докато комисията е в Каракас, режимът започна със своите репресии срещу демократичните сили. Дори президентът Хуан Гуайдо беше обект на опит за отвличане. Те отвлякоха и конгресмен, който беше част от демократичната коалиция, като нарушиха всички негови права. Режимът не се интересува, че в момента има европейска комисия, която следи процеса и продължават с репресиите“.

От думите на госта стана ясно, че режимът на Николас Мадуро е изгубил контрол върху територията на Венецуела. Той помага на криминалните групи и им помогна да се разпространят из цялата страна.

Преди 2 г. беше замесено името на българска банка, където бяха постъпили пари, преведени от държавната петролна компания Petróleos de Venezuela.

„Този случай е пример, че няма страна, която да е далече от този конфликт. Огромната корупция на режима на Мадуро е стигнала и България. Разговаря с властите и разбрах, че този процес още не е приключил и се разследва. Много е важно тези пари да останат замразени, за да се подкрепи демократичния преход“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.