В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Гордън Кер: Скептичен съм за приемането на криптовалутите в банковата система

Гордън Кер, основател на Cobden Partners, "В развитие", 21.06.2021

16:29 | 21 юни 2021
Обновен: 18:15 | 21 юни 2021
Автор: Александра Попова

Банките искат на всяка цена да включат нещо, от което да спечелят. Крипто стигна над трилион, така че очевидно има някаква стойност за включването му. Ако аз бях на борда на някоя голяма банка обаче, бих бил скептичен към критовалутите – има толкова много загубени пари и колапси на борси. Основният проблем е, че самият дизайн на биткойна не разбира същността на разплащанията. Това каза Гордън Кер, основател на Cobden Partners, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Световните банкови регулатори искат криптовалутите да носят най-тежките регулации спрямо другите видове активи. Търговските банки, които извършват операции, ще трябва да отговарят на най-високите капиталови изисквания, за да се покрият рисковете, свързани с този вид дигитални активи. Това предвиждат новите правила, предложени от Базелския комитет.

От думите на госта стана ясно, че Банката за международни разплащания предлага активите да бъдат разделени на две групи.

"Така например за операциите с токенизирани акции и дигитални валути от вида Stablecoin се предлагат по-леки изисквания, докато за биткойн може да се наложи банките да заделят капитал равен на стойността на експозицията в тази криптовалута".

"Сред най-засегнатите са биткойните, които се натрупаха вследствие на продължаващите финансови кризи. Не е съвпадение, че биткойнът се появи след колапса на първите банки и с банковата криза през 2010 г. Тогава мнозина бяха загрижени за управлението на финансовата система", добави още гостът. 

"Една основна дефиниция се появява във всички документи на Базелския комитете и тя е CET1. Идеята е, че притежанието на конвенционални криптовалути като биткойн и етериум да бъде наказано от централните банки. Моите проучвания показват, че централните банки през последните години бяха толкова объркани в тези дефиниции, че ги направиха безсмислени". 

Гордън Кер коментира, че в последните няколко години сме виждали доклади на ЕЦБ, Bank of England, които се опитват да дефинират някакви дигитални валути на централните банки, които да сменят еврото. Целият ентусиазъм към крипто е възможност да накара хората да се почувстват по-удобно с дигиталните валути. 

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.